Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Somogy megye / Kaposvár (7400) / Töröcskei köztemető - Kaposvár

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Töröcskei köztemető - Kaposvár


Cím: 7400 Kaposvár-Töröcske, Harang utca 16228 hrsz.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A települést a XIV. századtól folyamatosan említik a különböző összeírások, valamint a birtokrendezések során. 1357-ben már temploma és lelkésze is van. A kor szokásának megfelelően a fonott falú, sárral bekent templom körül alakult ki a temetkezési hely is. A falu ekkor Kaposújvárhoz tartozott és vámhely volt.

1492-ben a szerdahelyi Dersffy család tulajdonába kerül. A falu a török hódoltságot a környező településekhez képest meglepően jó állapotban vészelte át. Ez valószínűleg elhelyezkedésének, közlekedési utaktól való távolságának köszönhető.

A lakosság létszáma a felszabadító harcokat követően több mint 250 fő. Ez a létszám a II. József által elrendelt népszámlálás idején 376 fő volt. Ebben az időben a falu már az Eszterházy-család hitbizományú birtoka.

A gyakori járványok miatt Töröcskén is elrendelték a falu közepén lévő temető kitelepítését a határba. A kitelepítésre több évtizedes halogatás után valószínűleg az 1800- as évek első felében került sor. Az bizonyos, hogy a XIX. század közepén a temető már a mostani helyén volt.

A legrégebbi - 1848-ból származó síremlék Ferenc Ferenc felirattal ma is megtalálható. A História Dómusban a temetővel kapcsolatban az alábbi bejegyzés olvasható: Egy temető két részből áll: ó és új temető. A réginek a tulajdonosa a hitközség, emberemlékezetet meghaladó birtoklás jogán; az újabbat pedig a tanító részére a telkesség által átengedett földbirtokrészből vette el a hitközség. Jellege: római katolikus, felekezeti. Temetkezési szabályzat megállapíttatott 1913. évben. Püspökileg jóváhagyva 4885/1913. sz. alatt. A fűkaszálási jog a tanító járandóságát képezi." A bejegyzést Gyeney György plébános 1927-ben végezte el.

Valószínűleg a következő években építettek a töröcskei emberek egy deszkafalú ravatalozót a temető alsó részében. 1961-ben az egész országban megvizsgálták a halottasházak állapotát. Elrendelték, hogy ahol van, ott alkalmassá kell tenni a halottasházat a boncolásra is.

A községi VB. elnök jelentéséből kiderül, hogy ekkor már a mostani ravatalozó helyén téglafalú ravatalozó van, amely alkalmas a boncolások végrehajtására. Hiányossága, hogy nincs kéménye.

A következő évi jelentésből az is kiderül, hogy a temető egyházi kezelésben van. Más felekezetek tagjait is ide temetik. Az egyház sírhelydíjat nem szed. A sírt a családtagok és a szomszédok ássák ki. Temetői nyilvántartó könyv nincs, az elhalálozás sorrendjében temetnek. A sírhelyet a család választja ki, emiatt a sorok nem szabályosak. A temetőt a hozzátartozók gondozzák. Ebben az időben a temető fenntartása az egyháznak nem került pénzbe. Ugyanakkor fű eladásból 1500 Ft bevétele származott.

Valószínűleg a boncolásra vonatkozó előírások betartatása gondot jelentett mert az intézkedést 1966 - ban megismétlik. Ekkor már elrendelik a megfelelő világítóeszköz, valamint a fűtés biztosítását is. " Biztosítani kell tiszta asztalt nylon terítővel, a vizsgálat idejére tiszta vizet, törölközőt, szappant." A töröcskei ravatalozóban mindezek a feltételek biztosítva voltak, csupán az ajtó cseréjét kérték sürgősen mert, az elhelyezett eszközök eltűnésétől lehetett tartani.

A 7/1970. ÉVM - EÜM. számú együttes temetőrendeletben újabb feltételeket fogalmaztak meg a temetőkkel és a ravatalokkal szemben. Ezeknek a követelményeknek a töröcskei ravatalozó sem felelt meg. Mint az ország sok községében, Töröcskén is elkezdődött az új ravatalozó építésének előkészítése. Az elfogadott tervek alapján az építésre a megbízást 1972 - ben a Somogy megyei Szövetkezeti Építőipari Közös Vállalat Batéi kirendeltsége kapta. Az új ravatalozót 1973 - ban adták át.

Közben az új felmérés során a temető tanácsi kezelésbe került. Ugyanebben az évben felsőbb utasításra társadalmi ünnepségek szervezéséért felelős albizottságot hoztak létre. Ennek az albizottságnak volt a feladata a polgári temetések megszervezése és lebonyolítása. Ettől az évtől kezdődően a temetőt a Somogy megyei Temetkezési Vállalat, majd 1993 - tól a Somogy Temetkezési Kft. üzemelteti.

Az elmúlt években derült ki, hogy a Töröcskei temető ravatalozóhoz közeli területén különleges, országosan is védett virágok teremnek. Az orchideák, fajtájából a pókbangó, a tarka kosbor, valamint az agárkosbor nyílik a temetőben. A pókbangó a legkorábban nyíló bangó faj. Bár még számos lelőhelye van, korábbi lelőhelyeinek jó része már nem létezik. A többi hazai bangótól megkülönböztetik kopasz belső lepellevelei.

Az agárkosbor a leggyakoribb kosbor. Előfordulási helyei erősen megfogyatkoztak. Kis termetű növény, amelynek virágai alig emelkednek ki a termőhelyének gyepalkotó fűféléi közül. A tarka kosbor domb és hegyvidékeinken még nem számít ritkaságnak Jellegzetessége a viszonylag hosszú sarkantyú és a sisakként összeboruló lepellevelek csíkozottsága.

2000-ben a lakosság ismétlődő kérésének eleget téve a Somogy Temetkezési Kft. és a Városgondnokság előtetőt építetett a ravatalozó elé. A temető ma gondozott, megfelel a Töröcskén él emberek elvárásainak.

 Terület: 10.087 m2

Tulajdonos: Kaposvár Megyei Jogú Város

A temető üzemeltetését a Somogy Temetkezési Kft. végzi (a Kft. résztulajdonosa Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata).

Cím: Mező u. 2.
Tel: 82/528-510, 30/638-430, 82/528-518
Email: temetkez@t-online.hu

Szolgáltatások:

  • Teljeskörű temetkezési szolgáltatás
  • Bel- és külföldi halottszállítás
  • Műkő és márványtermékek készítése
  • Koszorúkötészet, sírgondozás, sírbeültetés

Vonatkozó önkormányzati rendelet:
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 20/2000. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről 

Töröcske (horv. Turučka) 1973-ban Kaposvárhoz csatolt egykori község. Kaposvár déli részén, a Zselici dombságban fekszik.


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.