Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Somogy megye / Kaposvár (7400) / Nyugati köztemető - Kaposvár

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Nyugati köztemető - Kaposvár


Cím: 7400 Kaposvár, Jutai út 5.982 hrsz.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A kaposmérői és a jutai utak találkozásánál 1877-ben létesült temető, amelyet először Tüskevári, majd Nyugati temetőnek neveznek.

1893-ban egy kis alapterületű hullaház épült, és valószínűleg még ebben az évben sor került az első temetésre is. A város vezetése 1911-ben a temető kibővítéséről döntött. Ekkor csatolják a területhez a temető északi részét. Ebben az időben ez a temető a szegények, a kisemberek temetője volt.

1928-tól - mind a mai napig - a kórházi halottakat is ide temetik Az 1930-as években jelentős fejlesztés indult a temetőben. Dr. Vétek György polgármester egyik jelentésében olvasható: "a Nyugati temetőt gledicia (krisztustövis) kerítéssel látta el". Egy másik jelentésben olvasható, hogy "a Nyugati temetőben 12 hősi sír van, amelyet a Petőfi Iskola tanulói gondoznak". Az I. világháborús halottak sírjai közül ma már csak kettő található meg. Valószínűleg mindkettőben olasz katona nyugszik.

1937-ben ravatalozó épült. Ebben az időben telepítenek a temető középső részére platán és gesztenyefa-sort. A szép kripták azt mutatják, hogy fokozatosan megváltozott a temető megítélése. Ekkor már a város minden társadalmi rétege temetkezett ide. Az 1950-es években a középső sétány két oldalára a kor szelleméhez illő nyárfákat telepítenek. Mára ezek a fák elöregedtek, száradó ágaikkal az elmúlást, a reménytelenséget hirdetik. A temetőben több védett sír is található. Többek között Noszlopy Aba Tihamér egyetemi tanár, író és helytörténész sírja, aki 1967-ben halt meg. Egy másik sírban Barca József muzsikus nyugszik, aki 1913-ban halt meg, művésznevén Szimpliciusként, a fél világot bejárta, hazatérve 40 évig szórakoztatta Kaposvár úri közönségét. Ebben a temetőben nyugszik a fiatalon elhunyt festőművész, Balázs János is. Rövid életében - 22 évet élt -több, mint 200 művet hagyott hátra. Leggyakoribb témái a csendélet és a Kaposvár környéki tájak voltak.

A régi sírok között mohás, megdőlt sírkő, elhanyagolt sír, két gyermekarc ma is kivehető vonásokkal. "Örökké elfelejthetetlen drága angyalaimnak, akik együtt mentek az örök valóságba. Itt a földön együtt vigadtatok, a jóistennel együtt örvendjetek, de jó születteiteknek hátrahagytátok az örökös bánatot."1915. május 7-én és 8-án haltak meg, szörnyű tragédia, háborús évek - járvány vagy baleset -, ki tudja ma már halálukat mi okozta. Az elmúlt években a temetőben jelentős fejlesztések történtek. Sor került a ravatalozó teljes felújítására, az új szakaszok megnyitása során az új növényzet telepítése, a temető parkszerű kialakítása. Elkezdődött az elöregedett nyárfák kivágása.

Ez a temető még több évtizeden keresztül biztosít a kaposváriaknak végső nyughelyet.

A temető nyitva tartása:
  • április 1-től - november 1-ig 06.00 órától - 20.00 óráig
  • november 2-től - március 31-ig 07.00 órától - 18.00 óráig.
Terület: 9.0425 m2

Telefon: 82/511-595, 30/670-5541

Tulajdonos:
Kaposvár Megyei Jogú Város

A temető üzemeltetését a Somogy Temetkezési Kft. végzi (a Kft. résztulajdonosa Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata).

Cím: Mező u. 2.
Tel: 82/528-510, 30/638-430, 82/528-518
Email: temetkez@t-online.hu

Szolgáltatások:

  • Teljeskörű temetkezési szolgáltatás
  • Bel- és külföldi halottszállítás
  • Műkő és márványtermékek készítése
  • Koszorúkötészet, sírgondozás, sírbeültetés

Vonatkozó önkormányzati rendelet:
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 20/2000. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről 

 

https://acenter.hu/s/acenter/it/8027/8027-1-kvar_nyugati_temet__020.jpg

https://acenter.hu/s/acenter/it/8027/8027-2-legi_felvetel1.jpg

https://acenter.hu/s/acenter/it/8027/8027-3-legi_felvetel2.jpg 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.