Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Somogy megye / Kaposvár (7400) / Hősök temetője - Kaposvár

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Hősök temetője - Kaposvár


Lezárt temető, Kegyeleti park.

Cím: 7400 Kaposvár, Szigetvári utca 10716 hrsz.

Térkép:


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Hősök temetője

A város dinamikus fejlődése szükségessé tette a múlt század végén új temetkezési helyek megnyitását. A város vezetése 1892-ben döntött arról, hogy a donneri városrészben a szentpáli és a lonkahegyi utak találkozásánál temető létesüljön. Az első temetés 1894. május 14-én történt. Ebben az időben elsősorban donnervárosiakat temettek ide. A nagykereszt felállítása 1897-ben történt meg. A századforduló után a temetőt bezárták, mert az esővíz rendszeresen kimosta a sírokat. 1907-ben az első temetőtől távolabb, a mai Hősök temetője helyszínén újra kezdték a temetést. Ebbe a temetőbe 1926-ig temették az olyan kórházi halottakat is, akiknek vagy nem volt hozzátartozójuk, vagy a hozzátartozók a temetés költségét nem tudták megfizetni. Ekkor még a temető a kisemberek, a szegények nyugvóhelye volt. Az utolsó donneri halottat 1931 december 19 - én temették ide. Az egyre gyakoribb ún. "fekete temetések" miatt a város képviselő-testülete 1939 - ben lezárt temetővé nyilvánította a Déli temetőt.

1912-ben kezdődik a temető "katonatörténete". A balkáni háború idején a tartalék hadikórházban gyógykezelt sebesült török katonák közül kettőt temettek ide. Az első világháború alatt a Kaposváron gyógykezelt sebesült katonák közül az első halott, akit a déli temetőbe temettek Balajcza Lajos budapesti népfelkelő.

A háborús terhek fokozódása és a férfi lakosság egyre nagyobb arányú besorozása szükségessé tette idegen munkaerő bevonását is az ipari és a mezőgazdasági munkába. Somogy megyében folyamatosan 10-11 ezer különböző nemzetiségű hadifogoly dolgozott. Ebből Kaposváron 1000-1500 fő volt munkára kirendelve. A hadifoglyok között fertőző betegségek, járványok szedték áldozatukat. Az első hadifogoly halott egy szerb katona volt, akit november végén katonai tiszteletadással hantoltak el. A Déli temetőben mint ahogy az Új Somogy írta "nem múlt el nap, hogy a katonazenekar Beethoven gyászindulójára nem kísért ő volna egy-egy vitézt a Szigetvári utca végére". Öt évig folyton nőtt a sírok sora. A temetésekre közpénzen az elhalálozások sorrendjében került sor. Barát és ellenség, saját vagy hadifogoly katona így került egymás mellé, immár a halálban megbékélve és fájdalmasan emlékeztetve minden háború értelmetlenségére.

A magyar és szövetséges halottak anyakönyvezése vallási hovatartozás szerint történt. Temetésükre 1915-tol a járványveszély miatt csak a legszűkebb körben került sor. A hadifoglyoknak ekkor már csak sírgödör jutott. 1918 elején összhangban az oroszországi eseményekkel, az orosz hadifoglyokat elkezdik hazaszállítani. Itt tartózkodásuk emlékére 1918. március 3-án egy szép obeliszket állítottak fel a temetőben. 1918 végére elmentek a hadifoglyok, kiürültek a katonakórházak. A népmozgalmak, forradalmak elmúltak. Az országot és Kaposvárt is dermedt csend ülte meg. A Szigetvári út végén lévő temető szívszorítóan emlékeztetett a háborús eseményekre. Lassú volt az eszmélés, évek teltek el mire a süppedő sírok között újra emberek jelentek meg.

A parlament 1922-ben törvényt hozott az első világháborús emlékművek felállítására. Ekkor írják össze a katonasírokat és katonatemetőket. A kaposvári állomásparancsnokság (helyőrség-parancsnokság) Honvédelmi Minisztériumnak címzett jelentésében olvasható, hogy Kaposváron "teljesen különálló hősi, hadi-fogoly-temető nincsen, hanem a hősi, hadifogoly sírok a város tulajdonát képező köztemetőben egyenként, illetve egyes csoportokban vannak eltemetve". A jelentés még kiemeli, hogy a temetőt a város gondozza, és ezt nem kívánja átadni más felügyelő hatóságnak. 1926-28 között közpénzen, ill. adományokból rendezik a temetőt. A sírok betonkeretet, a halottak méltó sírkövet kaptak. Ekkor más hivatalosan is Hősök temetőjének nevezik a déli temetőt. Ebben az időben a környék és a temető a kaposváriak kedvelt kirándulóhelye volt.

1933-ban 55 olasz katona holttestét exhumálják, majd Budapesten az olasz temetőben újratemetik. A következő években baleset vagy betegség következtében meghalt magyar katonákat továbbra is temetnek a temetőbe. 1943-44-ben az ismét Kaposvárra települt hadikórházban meghalt 8 katonát a temető jobb oldali szektorában helyezték örök nyugalomra.

1945 után évekig, évtizedekig haldoklott a katonatemető. A városnak ez a része kiesett az emlékezetből. Kevés ember akadt, akinek a lelkiismeret-furdaláson kívül arra is volt energiája, hogy megkísérelje a lehetetlent, gondozza a temetőt.

Az elmúlt években a Magyar Honvédség katonái és a Somogy Temetkezési KFT. dolgozói igyekeztek pótolni az előző évtizedek mulasztásait. A város közgyűlése 1991-ben arról döntött, hogy a temetőt kegyeleti parkká nyilvánítja.

A temető mellett került kialakításra 1988 - ban a jövő Kaposvárjának temetője. Az új temető megnyitására a közeljövőben valószínűleg nem kerül sor. Tervek szerint a Hősök temetője felső - ma üresen álló terület - részét a donnervárosiak részére újra megnyitják.


Terület: 11.899 m2

Tulajdonos: Kaposvár Megyei Jogú Város

Vonatkozó önkormányzati rendelet:
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 20/2000. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.