Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Somogy megye / Kaposvár (7400) / Kaposfüredi temető - Kaposvár

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Kaposfüredi temető - Kaposvár


Cím: 7451 Kaposvár-Kaposfüred, Állomás utca 15.424 hrsz.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Kaposfüred temetője
:

Kaposfüred maradék lakói a törökök kiűzése után fonott falú, sárral bekent templomot építettek. Temetkezési helyül a mai templomkert és a mögötte lévő út szolgált. A falu növekedése miatt a házak közelében lévo temeto egyre jobban veszélyeztette a lakosok higiéniás biztonságát. Az ünnepségek pedig a falusiak véleménye szerint - a holtak nyugalmát zavarták. Más települések törekvéseihez hasonlóan valószínűleg az 1700-as évek végén költöztették ki a temetőt a "határba". Az bizonyítható, hogy a helyi földbirtokos által biztosított területen 1815ben már temető volt. 1819-ben, 1883-ban és 1915-ben bővítették.

A XIX. században új temető képe kezdett formálódni: kissé zsúfolt, parkszerű, a természethez harmonikusan illeszkedő, kerítéssel elhatárolt, gondosan megjelölt sírokkal. A temető ekkor már nem a közösségi események színtere, hanem a magányos elmélkedés az emlékezés ligete. A fürediek temetője ezeknek a követelményeknek az elmúlt két évszázad alatt soha nem felelt meg teljes mértékben.

A kialakuló új temetési mód mellett gyakran éltek még az egyház által el nem fogadott szokások is. Ilyen volt például a "gadarba" temetés, amely egyes cigánycsoportoknál ma is létezik. Ez azt jelentette, hogy a megásott sírt oldalirányba kimélyítették, és oda helyezték el a koporsót. Az 1920-as években Füreden még általánosan elterjedt volt a halotti tor. Az egyház tiltására - dr. Hoss József apátplébános kitagadással fenyegette, meg azokat akik eltérnek az egyház által támogatott temetkezési szokásoktól - ezt az emberek fokozatosan hagyták el. A magyar temetési szokások egyik legarchaikusabb, legszebb mozzanata a halottbúcsúztató is ismert volt Füreden. Ki-ki vagyoni helyzetének megfelelően a kántorral több versszakban búcsúztatta halottját. A búcsúztatót az asszonynép hangos kiabálása kísérte. Kegyeletsértő mivolta miatt a plébános hosszas előkészítés után 1928-ban megszüntette. dr. Hoss József apátplébános 1925-ben írta: "A temető rendezetlen, kerítése nincs, csak úgy van körülárkolva. A temetőben fűzfák, meggyfák nőnek, cigányok, csavargók járnak benne. A fürediek nem érzik, hogy a temető állapota a lelki műveltség kérdése is."

Hoss apát kemény szavait a fürediek valószínűleg megszívlelték. Ma a temető szépen gondozott, áttekinthető. Az elmúlt évben a lakosság kezdeményezésére elkészült a temetőkerítés, a temetőkapu, felújították a ravatalozót és kialakításra került egy új szakasz. Díszfák és cserjék telepítésével a fürediek temetője parkszerű, esztétikus benyomást kelt.

Nyitva tartás:

A temetőt időkorlátozás nélkül lehet látogatni.

Terület: 10.101 m2

Tulajdonos: Kaposvár Megyei Jogú Város

A temető üzemeltetését a Somogy Temetkezési Kft. végzi (a Kft. résztulajdonosa Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata).

Cím: Mező u. 2.
Tel: 82/528-510, 30/638-430, 82/528-518
Email: temetkez@t-online.hu

Szolgáltatások:

  • Teljeskörű temetkezési szolgáltatás
  • Bel- és külföldi halottszállítás
  • Műkő és márványtermékek készítése
  • Koszorúkötészet, sírgondozás, sírbeültetés

Vonatkozó önkormányzati rendelet:

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 20/2000. (VI. 20.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről 

Kaposfüred:

Kaposfüred egykor önálló község volt Somogy megyében, 1970 óta Kaposvár városrésze.Kaposvár északnyugati részén, a városközponttól mintegy 6 km-re található. Magyaregres mellett helyezkedik el. A település egy dombon van. Elérhető közúton a 67-es úton, vonattal a Kaposvár-Fonyód-vasútvonalon.

 

 

 


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.