Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Bács-Kiskun megye / Kiskunhalas (6400) / Izraelita temető - Kiskunhalas

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Izraelita temető - Kiskunhalas


Zsidó temető.

Cím: 6400 Kiskunhalas, Rezeda utca

Térkép:


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Története:

Kiskunhalasra a 18. század közepén telepedtek be az első zsidó családok A zsidók beköltözését követte a temetkezés szükségessége. A ma is meglévő izraelita temető az első katolikus temetőtől, a kálváriától délre került kialakításra. Ez a katolikus temető 1769-ben jött létre, s 1797-re telt be. Halas 1784. évi katonai térképén még csak a négyszögletes alaprajzú katolikus temető szerepelt, de az izraelita nem.Valószínűleg a halasi zsidók letelepedése körüli 1795-1797. évi huzavonát követően a 19. század elején jött létre a kiskunhalasi izraelita temető. A legújabb kutatások eredményeként tudjuk, hogy Halason a temetés kegyes cselekedetét szervező Chevra Kadisa (Szent Egylet) 1826 óta működik. Ekkor már bizonyára létezett a halasi izraelita temető. A máig megmaradt temetési anyakönyveket a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség megalakulásától, 1851-től vezetik.

Kiskunhalas 1864-ben készült térképén és 1879-es kataszteri térképén már jelezték az izraelita temetőt.

Napjainkig szinte változatlan a területe 3570 m2. Változás csupán annyi történt, hogy a 19. század végén a temető bejáratához megépült a temetőcsősz háza és a ravatalozó.

Az alsóvárosi izraelita temetőben szépen gondozott, párhuzamos sírsorokba rendezett, kelet felé néző sírokat láthatunk. Mindegyik síron kőből készült sírjel található. A temetőt egy szélesebb és két keskenyebb észak-dél irányú út osztja részekre. A temető északi, észak-nyugati területének jellemzői a tekintélyt sugárzó 19. századi vörös mészkő sírkövek és a 19. század végi, 20. századi fekete márvány síremlékek. A temető nyugati és dél-nyugati részén egyenletes összhatású 19. századi és 19-20. századi sírkövek figyelhetők meg. A korábbi sírkövek alacsonyak, a későbbiek egyre magasabbak. A halasi zsidó sírkövek többségénél a felső rész félköríves. A 19. század közepétől tömegesen gyártották a sírkőfaragók ezeket a vörös mészkőből készült egyszerű, illetve klasszikus formájú, általában egy méter körüli magasságú sírköveket. Léteznek az ókori római sírköveket utánzó timpanonos, tetejük két sarkán akroterionnal díszített vörös mészkő síremlékek a 19. század közepe és második fele időszakából.

A 19. század közepén és második felében a halasi izraelita sírkövekre héber felirat került. A 19. század és a 20. század fordulójának időszakától egyre gyakoribbak, majd általánossá válnak a magyar nyelvű sírfeliratok. Ekkor már a magas, szép, fekete márvány obeliszkek és sírkövek, esetleg a gránit síremlékek, majd a műkő sírkövek a jellemzők.

A II. világháború során 1944-ben 8 ismeretlen szovjet katonát temettek el a temető keleti kerítése mellé az első sorba. 1945 után több családi sírkőre felvésették hozzátartozóik a holocaust áldozatainak neveit.

A temető néhány jeles halottjának felsorolása: Grósz Móric (1830-1889) tanító, Dr. Hofmeister Juda (1858-1917) városi főügyész, Práger Ferenc (1863-1920) nyomdász, lapkiadó, Grósz Adolf (1861-kb.1940) bankigazgató, Schwarcz Mihály (1862-1935) hitközségi elnök, Weisz Ignác (1868-1946) hitközségi elnök, Ádám Dávid (1867-1947) borkereskedő, dr. Bálint (Weisz) Imre (1899-1947) orvos, Rácz János (1884-1953) gyógyszerész, dr. Donáth István (1913-1961) ügyvéd, Grósz Ferenc (1900-1962) városi főmérnök, Dr. Steiner Ignác (1886-1966) főorvos, Grósz Lajos (1891-1985) gyógyszerész, Szekulesz István (1906-1985) Chevra Kadisa elnök, hitközségi elnök, dr. Bencze (Bergl) György (1922-1998) egyetemi tanár, Reinhold Sándor (1918-1998) hitközségi elnök.
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.