Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Győr-Moson-Sopron megye / Csorna (9300) / Szent Antal temető - Csorna

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Szent Antal temető - Csorna


https://acenter.hu/s/acenter/it/9286/9286-1-12.jpgA Szent Antal temető közel két hektáron fekszik, 2295 sírhelye, 76 urnaoszlopa van.

A temető gyakorlatilag betelt, ám bezárása nem indokolt. Lehetőség van ugyanis rátemetésre, a lejárt sírhelyek újraértékesítésére, új urnahelyek kialakítására.

A köztemető nyitvatartási ideje:
  • április 1-jétől május 31-éig 07.00-19.00
  • június 1-jétől augusztus 31-éig 07.00-21.00
  • szeptember 1-jétől október 31-éig 07.00-19.00
  • november 1-jétől március 31-éig 07.30-17.00 óráig.
Halottak napján a temető egész nap nyitva tart.

Címe: 9300 Csorna, Soproni út

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Szent Antal temetőkápolna

https://acenter.hu/s/acenter/it/9286/9286-3-19.jpgA nagyközség első temetője az 1790-ben leégett Szent Ilona templom vélelmezett helyének közelében, a jelenlegi Jézus Szíve plébánia körül lehetett. Az egyre nagyobbodó település központi helye azonban nem bizonyult megfelelőnek és elégségesnek, ezért a mai Szent Antal temetőt nyitották meg. A 18. század végén már ott temetkeztek, máig fennmaradt a temetőkápolna mellett álló ódon feszület, kőbe vésett írása szerint "Ezen képet csináltotta két részrül Csorna mezőváros 1799".

A település lélekszáma 1880-ban már öt és félezret számlál, a temető területe kevésnek bizonyul. A századfordulón a község északi részén jókora részt hasítanak ki a községi mezőségből. Itt létesült az Őrangyal-, köznevén új temető. A Szent Antal temető a gazdasági élet fellendülésével, mindinkább beékelődik a község fejlődésébe, útját állja a terjeszkedésnek.

Ezeket a gondolatokat terjesztette elő az egyházközségi képviselőtestület 1940 tavaszi ülésén dr. Kokas Lajos, a helyi kórház igazgatója, egészségügyi főtanácsos. Nézete szerint, ahogyan az elődök megváltoztatták addigi temetőjük helyét, a "Szent Antal temetőt is az élet szolgálatába kell állítani".

A nagy felháborodást és tiltakozást kiváltó érvelése nem jelentett kevesebbet, mint a temető megszüntetését. Javaslata szerint a mintegy öt kat. holdnyi területen harminc darab 160 négyszögöles házhely beépítésére lenne mód.

A község lakossága azonban ellenállt. Népszavazás kiírása nélkül is ragaszkodott régi temetőjéhez, okos érveléssel rámutattak, hogy a temető közelében lévő téglagyár a további területi fejlesztést amúgy sem tenné lehetővé, de még ha betelne is a temető, maradjon meg kegyeleti helyként. Így történt.

A kápolna építéstörténete feltáratlan. Felszentelésére, vagy megáldására nincs adatunk. A közelmúltban megújított neogótikus épület érdekessége a bejáratot övező dúsan tagozott párkány alatti 2-2 herma. Szárnyasoltára ugyancsak neogótikus, középütt Páduai Szent Antal, szélről Szent Péter és Szent Pál szobra.

A temető egyik nevezetessége a csornai csatában (1849. június 13) elesett honvédek és Franz von Wyss osztrák tábornok sírjele.

Ritkaságnak számít az 1919-es kommün ellen szervezkedő csornai- és környékbeli, Szamuely Tibor parancsára kivégzett civil lakosai emlékére 1925-ben emelt síremlék, amelyet 1957-ben súlyosan megrongáltak, 1992-ben helyreállítottak. A szentmargitbányai kőből készült keretbe foglalt, márványba faragott, az áldozatokat és a hóhért élethűen ábrázolt jelenetet 1948-tól vakolt téglából emelt falazat takarta. Az emlékművet Albert Andor győri szobrászművész tervezte és faragta. A kivégzetteket Isten angyala védi jobbjával, és őket a mennyországba vezérli. A kerub lábánál Németh Lajos fekszik, akit agyonlövése előtt súlyosan bántalmaztak. A dombormű jobb oldalán látható az önkéntes hóhér, Marton Vencel Guno 26 éves, katolikus artista képmása, amint hurkot formál az akasztófa-kötélből. Az áldozatok: Akóts Gyula gőzmalom tulajdonos, Laffer Lajos vaskereskedő, Tarcsai István gazdálkodó, ifj. Németh Gyula farádi gazdálkodó, Glaser Ferenc földszigeti földbérlő, Pozsgai Bálint rábacsanaki gazdálkodó, Takács Ferenc tartalékos hadnagy, volt szeminarista.

https://acenter.hu/s/acenter/it/9286/9286-2-18.jpg

 


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.