Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Zala megye / Keszthely (8360) / Szent Miklós temető - Keszthely

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Szent Miklós temető - Keszthely


Cím: Keszthely, Kossut L. u. 131.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Tulajdonos: Keszthely Város Önkormányzat

Üzemeltető: Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft., Temetkezési részleg

A temető nyitvatartási rendje:
március l-től augusztus 31-ig 7,00 - 20,00 óráig
szeptember l-től október 20-ig 7,00 - 18,00 óráig
október 21-től november 10-ig 7,00 - 20,00 óráig
november 11-től február 29-ig 7,00 - 18,00 óráig

Vonatkozó jogszabály: KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 29/2000.(XI. 15.) önkormányzati rendelete A TEMETŐK RENDJÉRŐL ÉS A TEMETKEZÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Egyéb információk:
A Szent Miklós temető a városon belül helyezkedik el. A temető a 1700-as évektől szolgált a keszthelyiek nyughelyéül. Ma már műemlékvédelem alatt áll az egész temető, új sírhelyek értékesítésére nincs lehetőség.

A temetőben több mint 5000 sírhely található, melyek között számottevő a művészi értéket képviselő faragott homokkő síremlék is.

A síremlékek között az egyik legfontosabb a műemlékként nyilvántartott Festetics Mauzóleum. Négy családtagnak ad végső nyugvóhelyet. Festetics Tasziló emeltette felesége Lady Mary Hamilton emlékére. Itt nyugszik Festetics Tasziló és neje, majd őket követte gyermekük, Festetics György. A negyedik személy, Festetics Györgyné a hetvenes években hunyt el Bécs városában és a rendszerváltáskor, 1989-ben hozták haza és temették el újra itt. A Festetics család nyughelye az országban az elsők között épült vasbeton szerkezetű építmény, ipari műemlékként is nagy jelentőséggel bír.

A temetőben található kápolna barokk előzmények után eklektikus-neoromán stílusban épült 1909-ben, bár ismerjük 1775-ös átépítési tervét is. Itt található Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás (üres) szarkofágja. Vaszary Kolos hercegprímás 1832-ben Keszthelyen született. A város premontrei gimnáziumában tanult, mielőtt belépett volna a bencés rendbe. Végakarata szerint szülővárosában temették el, Lékai László prímás érsek azonban áttelepítette földi maradványait Esztergomba, a bazilika kriptájába. Emlékét a temetőkápolna egy festett üvegablaka is őrzi.

A legrégebbi itt megtalálható műemlék egy 1775-ben készült ülő Krisztus szobor. Számos sírt a Szent Miklós temetőben a Nemzeti Sírkert és Kegyeleti Bizottság 2008. június 17-én a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított. 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2023 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.