Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Veszprém megye / Balatonkenese (8174) / Református temető - Balatonkenese

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Református temető - Balatonkenese


Az 1851.évi határszabályozás alkalmával kapta a református gyülekezet egy korábbi temető helyett ezt a területet, a Soós-hegy lábánál, Móricz János akkori lelkész első folyamodványaképpen.

Késmárky Ferenc, a mérésre kirendelt végrehajtó bíró jelölte ki a földdarabot, melyet 1854. június 18-án szenteltek föl.

Ebben a temetőben találjuk Czakó Gyula, Molnár Gyula és Kuti József református lelkészek síremékeit, de itt nyugszik Soós Lajos is, a „Balaton poétája", Kenese egyik leghíresebb fia , valamint költőtársa, Csizmadia Károly is. A hegy névadója még életében jelölte ki végső nyughelyét és ez a kívánsága teljesült is. Igaz, akkor még látni lehetett erről a pontról a Balatont és ő éppen ezt akarta: a lehető legközelebb feküdni hozzá...

A református temető városunk II. világháborús, kegyeleti helye is.

A főbejáratnál a hősi halottak emlékművét látjuk, mely Péterfy Gizella alkotása. A Városvédők hajdani egyesülete állíttatta 1991. június 30-án. Nyulasi József nép fafaragó műve az 1848/49-es szabadságharc tiszteletére állított emlékoszlop.

A német katonai temető vele szemben található. Több száz, életét Kenese környékén elvesztett katona talált itt végső nyugalomra.

A sírkert hátsó részében a pusztító járványok áldozatait temették el. Erre a területre azóta sem temetkeztek, hogy ily módon is elejét vegyék a pestis terjedésének.

Címe: 8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zsilinszky utca


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.