Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Budapest / Budapest XXI. kerület (1211) / Csepeli temető - Budapest

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Csepeli temető - Budapest


Cím: 1214 Budapest, II. Rákóczi F. út 270.

Megközelíthető:
38-as, 138-as autóbusszal.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A Csepeli temető Budapest XXI. kerületének temetője, a sziget észak-nyugati részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

Nyitvatartás:
  • Január, február hónapokban: 7.30-tól 17.00 óráig
  • Március hónapban: 7.00-tól 17.30 óráig
  • Április hónapban: 7.00-tól 19.00 óráig
  • Május, június, július hónapokban: 7.00-tól 20.00 óráig
  • Augusztus hónapban: 7.00-tól 19.00 óráig
  • Szeptember hónapban: 7.00-tól 18.00 óráig
  • Október hónapban: 7.00-tól 17.00 óráig
  • November, december hónapokban: 7.30-tól 17.00 óráig
Az ügyfélfogadás helyszíne és időtartama:

1214 Budapest, II. Rákóczi F. út 270.
  • hétfő, kedd, csütörtök, pénteki napokon: 7.30-15.30 óráig
  • szerdán: 7.30-17.00 óráig
Tulajdonos:

Budapest Főváros Önkormányzata

Üzemeltető:

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

1212. Bp. XXI., II. Rákóczi F. út 270.
Tel.: 06 1 278-5480

Felvételi Iroda: Tel: 06 1 278-5482, 06 1 278-5485
Fax: 06 1 278-5483

Ügyintézés időtartama:
A megjelölt időpontokban nyílik lehetősége a különböző temetkezési szolgáltatások megrendelésére (hagyományos koporsós és urnás temetés, hamvak szórása, sírhelyváltás és sírhelyhosszabbítás ill. sírgondozási munkák, kegyeleti kellékek és virágkötészeti termékek megrendelése) egyéni igények alapján.
Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken: 7.30-tól 15.30 óráig,
hétfőn: 7.30-tól 17.00-óráig

Gépkocsi behajtási rend a temetőlátogatók részére:

Gépkocsival a behajtás nem engedélyezett.

Vonatkozó rendelet:

58/2000. (X. 26.) Főv. Kgy. rendelet a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Története:

A Csepel sziget temetkezési múltjáról vajmi keveset tudunk. Utalás van arra, hogy a bronzkorban a csepeli őstemetőknél a holttest bizonyos részeit elégették, majd a félig szenesedett csontokat összegyűjtve egyszerűen elhantolták. A teljes elégetés csak jóval későbbi időszakban következett be, amikor a hamvakat urnába szedték, és a hamvvedreket hantolták el. Ez a temetkezési forma már átvezet a jelenkorba.

A Csepeli temető Budapest XXI kerületének temetője, a sziget ÉNy-i részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A jelenlegi temető helyén a századfordulót követően még virágzó bolgárkertészet volt. A temetőt 1918-ban nyitották meg, de az első temetés csak 1920-ban történt.
Az akkor megnyitott temető területét 1989-ben 1,1 hektárral bővítették, így jelenlegi területe 12,4 ha, ami mára már betelt, további bővítésre DK-i irányba van lehetőség.
Régen a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. Míg a temetőkert meghitt, falusias hangulatával a helyi település emberéhez közel állhat, ez kevésbé mondható el az úgynevezett modernvonalú ravatalozó épülettömbjéről.
Jelenlegi tudomásunk szerint nevezetes sír csupán egy található, a tragikus körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy-é.
A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

A ravatalozó bemutatása
:

A Csepeli temetőben korábban a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. A ravatalozókat nemrég teljesen felújíttatta a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (festés, mázolás, elektromos rendszer) az elhasználódott dísztégla burkolatú falazatot exkluzív kék és zöld színű drapériával vonták be. Hetente három alkalommal kedden, szerdán és pénteken tartanak temetéseket a ravatalozókból. A temetési napokon 8 szertartás lebonyolítására van lehetőség. Délelőtti órákban az urnás, délután, pedig a koporsós temetések szertartásai zajlanak. Éves szinten közel 900 temetés előtti szertartást végeznek a temető ravatalozóiból.

 


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.