Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Bács-Kiskun megye / Kecskemét (6000) / Szentháromság temető - Kecskemét

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Szentháromság temető - Kecskemét


Cím: 6000 Kecskemét, Küküllő utca 9, 2214. hrsz.

Lezárt felekezeti temető.

A kecskeméti Szentháromság temető Kecskemét város egyik lezárt temetője. Az Árpádvárosban, a belvárostól déli irányba található. Jelenlegi státusza kegyeleti park. Az önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő temetőt a Kecskeméti Városgazdasági Kft. üzemelteti. Területe 12.66 ha (126600 m²).

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A temető bejárata:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Története:

A Szentháromság temető több, mint 200 éven át volt a város katolikus temetője, mégis napjainkra nagyon kevés információ érhető el róla. A temető történetével foglalkozó kiadványok közül az eddig legteljesebb munka Juhász István Kecskemét város temetői című műve. Az alábbi leírás elsősorban erre a forrásra támaszkodik.

A temető nevét az 1721-22 (más források szerint 1709-10) körül épült Szentháromság-kápolnáról kapta. Megnyitásának közvetlen oka az 1739-40-es pestisjárvány volt, amelyben 6000 fő, azaz a korabeli lakosság harmada esett áldozatul, ennek állít emléket a színház mellett található Szentháromság szobor. A járványt követően a temetőt, egészségügyi okok miatt 30 évre lezárták. Érdemes megfigyelni, hogy a temető a város határától viszonylag távol helyezkedett el, ezt bizonyítja Kecskemét térképe az 1700-as évek végén.

1778-ban a Helytartótanács rendelete értelmében lezárták a város belső temetőit, és ismét megnyitották a Szentháromság temetőt. Az elkövetkezendő 100 évben kétszer került sor a sírkert területének bővítésére, először 1815-16-ban, majd 1865-ben.

A XIX. század végén alakult ki a temető ma ismert „központja", 1886-ban épült meg a ravatalozó, majd 1894-ben a Kálvária, és a Ferenczi-mauzóleum. Korábban a Szentháromság-kápolna környéke volt a temető építészeti súlypontja. 1904-ben épült fel a Balatoni Farkas kápolna. A korabeli temetőtérkép az 1923-as állapotot mutatja. A térkép szokatlan tájolású, de megfigyelhető a temető utcaszerkezete.1925-27 között építették meg a betonoszlopos kerítést, ami mára csak a Küküllő és az Ipoly utcán figyelhető meg.1927-re készült el a mai Rávágy tér környékén az első világháborús temető, ezt 1939-re kiegészült Imre Gábor szobrával. A sírok elkészítésére a Rosenbaum cég és Merász József közösen kapott megrendelést.

A város 1929-es térképén megfigyelhető, hogy részben a Küküllő utca baloldalának beépülése, és a Máriavárosi vasútvonal megépülte miatt a temető további bővítése lehetetlenné vált.

A másidik ötéves terv keretein belül indult be Kecskeméten a leninvárosi lakótelep (ma Árpádváros) építése, melynek alapkövét 1961 március 21-én helyezték el a Rávágy téren. A program során beépítették a temetkezési célra nem használt lapos területet, a mai Szabó Kálmán utcát, valamint exhumálák az Árpád körút és a Mátis Kálmán utca közötti részen lévő sírokat. Az exhumálást 1962 június 5-én kezdték meg, és 2500 sírt bontottak meg. Az építkezés során bontották le a temető északi kerítését, és a Rávágy téri kaput. A Rávágy téren a Küküllő utcai kapuhoz hasonló kovácsoltvas kapu állt, amely ma a piarista rendház gazdasági bejárataként tekinthető meg. A temető területének változását jól mutatja a Leninváros légifelvétele, a temető területe 1961 óta durván felére csökkent.

1964 május 1-jén nyitották meg a ma ismert köztemetőt, és a lezárt Szentháromság temetőből ide helyezték át a város híres szülötteit: Katona Józsefet, Mathiász Jánost, Hajagos Illést, Kada Eleket, Hornyik Jánost, és Horváth Dömét.

1985-ben itt épült meg a árpádvárosi víztorony.

A Szentháromság kápolna körbeépült, 1967 és 69 között teljesen felújították, és 1996-ig fiókkönyvtárként üzmelt, azóta üresen áll.

2007-ben hála a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetsége Bács-Kiskun megyei szervezeteinek, valamint a Történelmi Vitézi Rend önkénteseinek megújultak az első világháborús hősi sírok, 2009-ben pedig civil kezdeményezésre felvetődött a kálvária rendbehozatalaForrás: szentharomsagtemeto.hu
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.