Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Heves megye / Eger (3300) / Kisboldogasszony (Kisasszony) temető - Eger

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Kisboldogasszony (Kisasszony) temető - Eger


Működő felekezeti temető.

Cím:
3300 Eger, Kisasszony utca

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Nyitva tartás:
  • Nyári rend szerint (április 1-től - október 3. - ig): 6:00 - 20:00-ig naponta
  • Téli rend szerint (október 3. -tól - április 1. -ig): 8:00 - 18:00- ig

Gondnok:

Szecskó Ferenc
06-30/967-22-00

Ügyfélfogadás:

Hétfőtől - Péntekig: 10-12-ig és 15-18-ig

Kisboldogasszony Plébánia:

3300 Eger, Széchenyi u. 51.
Tel: (36) 516-716
E-Mail: info@egrikisboldogasszony.hu

Plébánia Hivatali ügyintézés:

Szerda - Csütörtök 10-től 12-ig

Az egri Kisboldogasszony temető története:

Az egri temetőkről készített összeírás 1779-ben említi, hogy a „Felnémeti hóstyán a Kisasszony-kápolnánál emberemlékezetet meghaladó időben létesült" a temető (Heml Eger v. ir. 1785: 257/LXXII/a). Egy 1823-ban készült katonai térkép (vö. Breznay I., Eger múltjából. Eger, 1924. 24. I.: Még egy térkép a régi Egerről) a Kisasszonytemető helyét „Slovakische Capeln und Gottes-Acker"-nek jelzi, bár a XVIII. század elején, amikor a temetőkápolna létesült, Egernek számottevő szlovák lakossága nem volt.

A Kisasszony-temető, a Szent Miklós-, Rác-, vagy Felnémeti kapun kívül, 1720-ban iktatja először a halotti anyakönyv így: „... ante Portam Rascianam. ." vagyis Rác-kapu előtt; írták azonban úgy is a Rác-kapun kívül (Extra Portam Rasc.). A század végén, Tót-temető néven emlegetik a hivatalos írások, míg a Hatvani vagy Fájdalmas-temetőnek (Magyar-temető volt a neve).

Mivel pedig a kápolna Bucsuját, mint manapság is, szeptember 8-án, vagyis Kisboldogasszony napján tartják, lassankint a Kisasszony - temető nevet kapta. 1739-ben ily néven kap egy kis hagyatékot.

Itt is sok tekintélyes egri család temetkezett, de - sajnos - a régi síremlékek jobbára olvashatatlan írásúak.

A fertálymesterek honlapjukon megjelenített térképen úgy jelölik, hogy a Kisasszony temető a Felső-Károlyvárosi kerülethez tartozik. Mind ez a mai állást mutatja.

Kisboldogasszony temetőkápolna:


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.