Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Jász-Nagykun-Szolnok megye / Tiszafüred (5350) / Zsidó temető - Tiszafüred

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Zsidó temető - Tiszafüred


A tiszafüredi izraelita temetőben mintegy 320 sírkő és síremlék található az 1770-es évektől az 1960-as évekig. A síremlékek között több olyan sztélé-típus fordul elő, amelyik helyi jellegzetességeket mutat, az ország más tájain nem fordul elő. A temetőben 1772/73-as halálozási évszámú, barokk stílusú sírkő is található. A temető összes síremlékének mintegy harmada a Bükkalja vöröses vagy barnás dacittufájából készült. Valamivel kisebb számú, ugyancsak hagyományos formakincsű sírkő anyaga a Gerecse-hegységből származó vörös mészkő, ennek használata a 19. század középső harmadában kezdődött. A fehér és szürke márvány, valamint a fekete gránit a 19. század második felétől kapott hangsúlyt. Találhatók továbbá az ország távolabbi területeiről, illetve külföldről behozott kőanyagok is, melyeket nagyobb kőfaragóműhelyekben munkáltak meg. A két világháború közötti időszakban jelent meg a síremlékek között a műkő, de aránya nem jelentős.

A hitközség két neves rabbijának sírháza fontos zarándokhely (Nathan Jungreisz, háromszög-oromzatos, hátul kontyolt nyeregtetejű, egyszerű vakolatlizénákkal tagolt homlokzatú, klasszicizáló jellegű sírháza; Szófer Mór, lapos tetejű, vakolatlan téglafalú, lizénákkal tagolt homlokzatú, egyszerűbb kialakítású sírháza).

A temetőben került felállításra a zsinagóga egykori oromdísze a két mózesi kőtáblával.

A ravatalozó vakolt homlokzatú, oromzatos, nyeregtetős, a főhomlokzata sarkain vakolatpilaszteres épület, oromzatában 1898-as építésére vonatkozó héber feliratot hordozó, szürke kőtáblával.


Címe: 5350 Tiszafüred, Nyúl utca 13-15.

Helyrajzi szám: 3937


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.