Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Jász-Nagykun-Szolnok megye / Jászberény (5100) / Új temető - köztemető - Sírkert utca - Jászberény

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Új temető - köztemető - Sírkert utca - JászberényCím: 5100 Jászberény, Sírkert utca vége.

Az Új temetőt a városi tanács 1857-ben létesítette.

A lakott területtől távol, a Nagyér kanyarulatában, az akkor még a város tulajdonában lévő osztatlan közlegelő területéből mértek ki a holtak nyughelyénak 16 hold és 726 öl területet.

A város működő temetői közül ez volt és ma is ez a legszabályozottabb, legrendezettebb temető. Létesítésekor a temetőt széles, kereszt alakú úttal négy parcellára osztották. A betemetést 1960-ban a jobb oldalon , a Nagyér felőli felső parcellában kezdték.

Több évtizeden át csak ide temettek. Az 1883-ban készült kataszteri térképen az egész temető területét bejelölték, de a jellegzetes temetői ábrázolás, a keresztek, a fűzfa, csak ebben a parcellában vannak, valamint a bal oldali felső parcella első sorában látható néhány családi sírkertben.A temetőben lévő kőkereszt 1860-ban Gyöngyössolymoson készült. A keresztet és a temetőt ugyancsak 1860-ban Farkas Péter prépost plébános Miszentek napján szentelte fel.

Az első és a második tizedbéli lakosok kérésére a tanács 1871-ben engedélyezte csengettyű létesítésére a lakosság körében az adománygyűjtést.

A közadakozásból elkészült kis harangot Egerben a püspökkel szenteltették fel, majd 1872. február 11-én vecsernye után ünnepélyesen a haranglábra helyezték.

A kis harangot a régi faharanglábról 1980 nyarán vasharanglábra helyezték át.

A csőszházat a tanács 1873-ban építette, Jakab andrás temető felvigyázó kérésére.E régi épületet néhány éve lebontották, és helyette épült a jelenlegi.

A két felső parcellában a sírhantok egyenes sorát néhány a család által sövénnyel, oszlopok közé feszített vasrúddal, vagy betonkerettel szegélyezett sírkert törte meg.

A jobb oldali parcella Nagyér felőli felső részén , viszonylag elég nagy területen volt a kicsi korban elhunyt gyermekek temetkezési helye.

A két alsó parcella az idők folyamán már másképp alakult. Itt a nagy egységet megosztó, széles utakat alakítottak ki. E két parcellában voltak a bekerített családi sírkertek.Itt van néhány családi kripta is.

 Temető történelem forrás: IUSTATérkép, útvonaltervezés, menetrend:

 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.