Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Borsod-Abaúj-Zemplén megye / Ózd (3600) / Szentsimoni temető - Ózd

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Szentsimoni temető - Ózd


Cím: 3625 Ózd-Szentsimon, Barátság utca

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

A temetői kápolna:

A szentsimoni temetőben levő kápolna a Lourdesi Mária tiszteletére épült 1899-ben.
Építtetője Kovács Viktória vergőzse 1859.XI.23.-án született, apja Kovács vö. András, édesanyja Bárdos Terézia. Apai nagyanyja az a Varga Örzse (sz.1797), akiről az udvarból származó valamennyi személy a vargaörzse=torzulva vargörzse, vergörzse, -vergőzse tapadéknevet kapja. Az elnevezés oka feledésbe merült. Viktus néven 1903-ban a lejegyzett hiteles párbér jegyzékben a vergőzse udvarhoz van feljegyezve, de házszám nincs megadva. Az 1904-1905-ben már özv. Kovács Kálmánné miska sz. Kovács Viktus szerepel a 48.házszám alatt. ( ez is a vergőzse udvarnak felel meg). Hosszú élete során buzgó katolikusként egyedül élt.
A kápolnához felszerelés is tartozott, amelyet a Csomor Ernő plébános história dómusában írt feljegyzés 1959 év végén igazol : "A temetői kápolna miséző felszerelés garnitúra (ruha, kehely stb.) melyet addig +Kovács Viktória leszármazottai otthon őriztek a templomba került használatra. A garnitúra régi, de alig használták. Értékes ruha." A temetőkápolnát 1960-ig Viktus néni után a Kovács miska hadból származó Malvin, és Margit néni gondozta. Akkor átadták az egyházközségnek, amely főként ravatalozóként használta kb. 25 évig. Mindenszentekkor miséztek is benne. 2003-ban a több mint 25 éve működő Szentsimoni Nyugdíjas Klub felújította a kápolnát. A lemezelési szakmunkát Csernus József készítette. A szükséges építő és segédanyagok anyagi fedezetét a szentsimoni alapítvány és az egyháztanács biztosította.2011-ben újabb felújításra szorult,amelyet Haklik Tamás végzett. A költségeknek a felét Ózd város önkormányzata biztosított.

Felújították a kápolnát Ózd-Szentsimonon

Szentsimon:

A 13. század óta ismert település, melyet 1978-ban csatoltak Ózdhoz.
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.