Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Veszprém megye / Pápa (8500) / Régi zsidó temető - Pápa

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Régi zsidó temető - Pápa


Cím: 8500 Pápa, Veszprémi út 38.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A temetőt 1901-ig használták.

Leírása:

A Veszprémi út 40. számú ház kertje mögött elhelyezkedő, nagy területre kiterjedő, a 19. század második feléből származó, vegyes stílusú temető.

A nagy területen elhelyezkedő temető több száz, nagyon változatos sírkövet tartalmaz. Nagy részük egyszerű kőtábla, főleg kis, közepes méretben. Emellett nagy méretű táblák, íves tetővel zárt kockasírok, kör alakú sírkövek, főleg a század utolsó két évtizedéből származó obeliszkek, antik szarkofágok oldalait utánzó táblák, volutás díszű, vagy neogótikus, mérművel díszített sírkövek fordulnak elő. Feliratuk általában héber, néha jiddis, ritkán magyar. A sírköveket szomorúfűz, szív, kancsó, kitárt tenyér, koronát tartó kéz, kezet fogó kéz motívuma díszíti.

Története:

Pápán a 18. század közepétől voltak jelen nagyobb számban a zsidók. Halottaikat kezdetben a Kálvária temető egy elkülönített részében temették el, majd amikor a gyarapodó hitközség a város déli határában vásárolt egy földterületet temetkezés céljára, a Kálvárián eltemetetteket kihantolták és áthozták ide. Ez a magyarázata, hogy itt a temető koránál régebbi sírokat is találunk.

A XX. század elso évtizedében ez a temeto megtelt.

A régi zsidó temetőbe a Veszprémi út 38. számú ház udvarán keresztül lehet bejutni. A kapunál valaha állt egy ravatalozó, melynek falait Herz Dávid festőművész munkái díszítették. A festmények Illés próféta tüzes szekéren való mennybemenetelét ábrázolták, illetve Ezékiel próféta látomását a feltámadásról; sajnos elpusztultak a második világháború során.

A temető sokáig nagyon elhanyagolt állapotban volt, egész területét benőtte a gaz, a héber betűs sírkövek és obeliszkek jó része kidőlt. 1993-ban műemlékké nyilvánították, majd 1994-ben a helyi hitközség, az önkormányzat és az egykori pápai zsidók New Yorkban élő leszármazottainak anyagi támogatásával a növényzetet kiirtották, a sírokat és a sok helyen leomlott kőfalat rendbehozták - erre a kapu mellett egy magyar és egy héber nyelvű tábla emlékeztet.Képek:  Képek forrása: muemlekem.hu
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.