Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Jász-Nagykun-Szolnok megye / Jászberény (5100) / Református temető (Nyíl utca 2) - Jászberény

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Református temető (Nyíl utca 2) - Jászberény


Temető pontos címe: 5100 Jászberény, Nyíl utca 2.


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

Temető üzemeltető: IUSTA TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁS

Jászberényi Református Gyülekezet által kezelt szolgáltatások:

  • sírhelymegváltás
  • sírhely nyilvántartás
  • újra megváltás 

 Információ a Jászberényi Református Gyülekezet hivatalos oldaláról:

A TEMETŐVEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK:

1. Temetőnkre a hatályos állami jogszabályok érvényesek.

2. Az egyes sírhelyek, mivel azok a református temető részei, az egyházközség tulajdonát képezik. Ezért bárminemű változtatás a síremléken (pl. temetőbe sírkő ki- és beszállítás) engedély köteles. Az engedély kérésekor kérjük, hogy hozzák magukkal a felállítandó síremlék tervrajzát. Ezt az engedélyt szintén a lelkészi hivatal állítja ki. Ára: 6. 000.- Ft. 

3. A sírhelymegváltás tulajdonképpen egy 25 évre szóló bérleti szerződés ellentételezése. 25 év után a sírhely bérlése megszűnik, és azt újra meg kell váltani, egyébként a temető tulajdonosa újra hasznosíthatja azt! A gondozatlan, ill. lejárt megváltású sírok újra eladásának is meg van a szigorú rendje, amelyet a 2001-ben életbe lépett "TEMETŐSZABÁLYZAT" rögzít. (A "Temetőszabályzat" megtekinthető, hivatali időben a református lelkészi hivatalban, vagy kivonatosan elolvasható a temetői hirdetőtáblán!). Ezalatt a 25 év alatt gyülekezetünk sem el nem adhatja, sem fel nem számolhatja a bérbe adott sírhelyet.

4. Minden temetéskor, amikor a megváltott sírhelyet megnyitják, a már megváltott sírhelyet is, időarányosan újra kell váltani. Mert a 25 év mindig az utolsó betemetéstől számolódik. Ekkor azonban az előző betemetés óta eltelt időszakot kell csak megfizetni. (Pl. Ha az előző temetés 1990-ben volt, akkor a sír 2015-ben járt volna le. De 2005-ben újra beletemettek. Így újra ki kellett egészíteni 25 évre a sír megváltását. Fizetni azonban csak a letelt éveket kell, amely 2005-1990=15 év, vagyis 15 évre kell kifizetni a sírhely időszakosan számított megváltási árát.)

5. Kérjük továbbá, hogy vigyázzanak Önök is a temető rendjére, amelyről szintén a "TEMETŐSZABÁLYZAT" rendelkezik. Szemetet csak az arra kijelölt helyen dobjunk ki!

6. Az elmúlt években sajnos temetőnket is elérte a bűnözés. Néhány látogatónk táskáját, pénzét lopták el, mert óvatlanul a sírnál hagyták értékeiket, amikor pl. vízért mentek. Kérjük vigyázzanak értékeikre, és ha lehet, és nem muszáj, ne vigyenek magukkal értékesebb holmit, pénzt, és ne adjanak alkalmat a bűnözőknek a lopásra. Ha mégis vittünk magunkkal valamilyen értéket (pl. pénztárcát, igazolványt, stb.), akkor azt mindig tartsuk magunknál, és egy pillanatra se hagyjuk őrizetlenül azokat! A temetőben történt lopások miatt sem a református gyülekezet, sem pedig a temetőgondnok nem tud, és nem vállal felelősséget!

 

 A református temető története:

A XX. század elején két református temető volt Jászberényben: a rég lezárt, és a már telített, de még működő temető.

A református egyház 1909. március 12-én kérte az új temetőhely kijelölését.

A tanács az egyház kérelmét többször is tárgyalta. Végül döntött, és református temetőhelynek megvette a Sáros-éri kenderföldeken Sisa Márton és társai tulajdonát képező ingatlant.

Ezt követően az 1910. november 4-i tanácsülésen tárgyalták Simon Ferenc református lelkész javaslatát.

Azt, hogy "a református temető célra megvett ingatlan ne haszonélvezeti joggal , hanem tulajdon joggal adasson át az egyháznak cserébe a régi temetőért, ami 1510. négyszögöl és belterületen fekszik, míg az új külterületen , ha árkülönbözet lenne a régi temető felparcellázása után a különbözetet az egyház téríti."

A képviselőtestület 1911. április 25-i ülésének jegyzőkönyve szerint: "A képviselőtestület határozatilag kimondja, hogy a jászberényi 1269. sz. telekkönyvi betétben 12211-12212 hrsz. alatt felvett 2. cat. hold és 1506 öl kiterjedésű ingatlanait temetkezési célra tulajdon joggal cserébe adja a jászberényi Ref. Egyháznak 6273 hrsz. alatt felvett 1510 öl kiterjedésű temető földjéért, úgy azonban , hogy ezen cserére a jászberényi Ref. Egyház 1800 koronát köteles a városnak 1911. október 1-jén készpénzben befizetni. Az ingatlanok kölcsönös átadása 1911. október 1-jén történik. A tulajdonjog bekebelezési eljárás költségei közösen viseltetnk , az illetéket pedig ki-ki a nyert ingatlan értéke után fizeti. Utasítja a képviselőtestületet a t. ügyész, hogy a szerződést a jászberényi ref. egyház megbízottjaival ezen határozat értelmében kösse meg."

Ez az 1911-ben megszerzett, majd megnyitott temetőhely a napjainkban is működő református temető. Zártságát kerítés biztosítja. Megnyitása óta a középen kialakított út jobb és bal oldalra osztja. Az út jobb oldalán, közvetlenül a bejáratnál épült ravatalozó. A temetésre ez ideig nem használt területét termőföldként hasznosítják.

 Temető történelem forrás: IUSTA


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.