Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Csongrád megye / Makó (6900) / Jángori ortodox zsidó temető - Makó

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Jángori ortodox zsidó temető - Makó


A szakadást követően, mivel az addig használatban lévő temetőt a neológok kapták meg, az ortodox hitközség a neológ mellett egy újabb temetőt hozott létre 1876-ban.

Ennek a temetőnek a kialakítása a korábbi hagyományokat követte. Héber feliratú sírkövei közül csupán 3 kisebb épület emelkedik ki. Ezek felújított formában láthatók, rendbehozataluk a zsinagóga 2002-es felújításakor történt meg.

A temető bejáratával szemben helyezkedik el a mártírhalált halt makói ortodox főrabbinak, a cádikként tisztelt Mose Vorhandnak (1880-1944), az Ohel Mose szerzőjének és feleségének ohelje. A korábbi téglaépületet, mely a háborút követően zarándokhellyé vált, 2002-ben hozatták rendbe. A sírokat ekkor egy-egy kétezer liter űrtartalmú kvitli-ládával látták el, amelyben a zarándokok hátrahagyhatják a kérőcéduláikat. Az ablakokkal rendelkező kis házban padok, emléktáblák, imakönyvek és a főrabbi fő művének példányai találhatók. Sírja felett örökmécses világít, mely a Tanból áradó fényt jelképezi. A zsidó népi jámborság ugyanis az igaz embert élő Tannak tekinti. Az épület oldalában található ohel Kestenbaum Smuél sírját és a temető genizáját rejti magában. A harmadik, sokak által látogatott sír pedig a neológ temetőbe átvezető hiányos kerítésszakaszhoz közel található Chájim Jehudá, a gáonként és cádikként tisztelt Deutsch Léb dájen (vallási ügyekben döntő rabbi-helyettes) nyughelye, melyet beton kerítéselemekből összeállított ohel fed.


              Térkép:


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.