Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Csongrád megye / Makó (6900) / Jángori neológ zsidó temető - Makó

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Jángori neológ zsidó temető - Makó


A Hársfa utcait felváltandó 1855. június 15-én az evangélikus temető mellett a Jángor-határrészben, a várostól távol (3-4 km-re) jelölték ki az új zsidó temetőt.

Az egykori bejáratnál található halott-mosdató és ciduk hádin-ház ma már romos. A hitközség 1876-os hivatalos kettészakadásáig a makói izraeliták közös temetkezési helye, így több olyan sír is fellelhető benne, amelyet ortodox zarándokok szoktak felkeresni. Egyik legjelentősebb a makói gáon, Ullmann Salamon (1826-1863) sírja, aki fölé utóbb kezdetleges ohelt emeltek, és külön tábla hívja fel az elhunyt nyughelyére a figyelmet:


mako jangor


"A szent Jeriát Slomo sírköve.
Áldott legyen az igaz és szent emléke!
Az ő érdemei legyenek rajtunk!"
(Az ivrit fölirat fordítása)

A temető szakadás utáni sírjai ugyanakkor az újonnan megjelenő közösségi igényeket is tükrözik. Ez legszembetűnőbbé a családi sírboltok megjelenésével vált. Bár a zsidóság temetkezési szokásainál a mindenkori környezet hatása is megjelenik, a hagyományos zsidó temetőkben a kripták ismeretlenek voltak. Más neológ központok hatására épülhetett a Dózsa család klasszicista stílusú, ókori görög templomot idéző síremléke, amelyet a 20. század elején a család rokona, a budapesti Fischer J. Fiai kőfaragó cég tervezett és kivitelezett. A másik reprezentatív - hármas tagolású fehér márvány - síremlék szintén a Dózsa család egyik ágához kapcsolódik. Az újítás jeleit viseli magán a fiatalon elhunyt Makai Emil sírköve, mely egy talapzaton álló félbetört oszlop, más neológ temetők azonos jelképiségű síremlékeihez hasonlóan. E temető sírkövei díszítettségük és használt motívumaik mellett sírfelirataikban és azok szövegezésében is eltérnek a korábbi hagyományt folytató ortodox temetőtől. Egyrészt kétnyelvűek, ahol a magyar, mint nemzeti nyelv vált hangsúlyossá, másrészt, még a korábbi sírfeliratok költőisége a megalapozó emlékezet szövegeiből merít, addig itt a nemzeti nyelvű korabeli költészet adja meg a sírfeliratok formába öntésének keretét.


"Szeretett tanár,
Igaz magyar,
Hű barát voltál?

(Kepes Ármin sírfelirata)

*

"Magasra, nemesre törő lelked
Túl korán elhagyá porhüvelyét.
Tieidet boldogító lényed
Már e földön nem ragyogtatja fényét,
De mindörökké virraszt felettünk
Soha el nem tűnő szent emléked."

(Pártos Izsó sírfelirata)

*

"Ó, szüleim, kik itt nyugosztok -
Ó, jaj, az élet fáj nagyon,
Egy sírhalom, amire vágytam,
Mellettetek pihenni lágyan
Egyetlen vágyam, óhajom."

(Makai Emil sírfelirata)


A város közéletében egykor jelentős szerepet játszott makóiak közül többen e temetőben nyugszanak: Dr. Dózsa Lajos (1862-1913) királyi tanácsos, Csanád vármegye közkórházának igazgató főorvosa, Dr. Dózsa Simon (1869-1928) ügyvéd, Csanád megye táblabírói főügyésze, a Makói Újság felelős szerkesztője, Kepes Ármin (1875-1924), a trianoni békeszerződésig az aradi női felsőkereskedelmi iskola igazgatója, majd a makói felsőkereskedelmi iskola első igazgatója, Pártos Izsó , neológ hitközségi elnök, a makói takarékpénztár alapítója és vezérigazgatója.

mako jangor   mako jangor

mako jangor   mako jangorTérkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.