Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Heves megye / Gyöngyös (3200) / Izraelita temető - Gyöngyös

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Izraelita temető - Gyöngyös


A várostól Ny-ra, a gyöngyöstarjáni országút D-i oldalán, szántóföldek között fekvő, pilaszterekkel erősített, kőkerítéssel övezett temetőben ravatalozó, mártíremlék, síremlékek, sírkövek.

A temetőt 1837-ben létesítették; a gyöngyösi zsidóság korábbi, 1824 előtt létesített temetkezőhelyét nem ismerjük, bizonyos azonban, hogy a városon kívül volt. Legkorábbi ismert temetkezőhelyüket 1824-ben jelölték ki a 18. század végén létesített felsővárosi temető É-i részén, amely azonban igen kicsi volt és hamar betelt.

1951-ben ide telepítették a korábbi, 1824, illetőleg 1837 előtt használatban lévő izraelita temető sírköveit. Több száz helyi tufából, vörösmárványból és gránitból készült sírkő. Az 1837 előtti sírkövek másodlagosan elhelyezve. A legkorábbi sírkő 1680-ból származik.

Az országút oldalán, a főbejárat mellett pusztuló ravatalozó áll. Két oldalán és a temető oldalkerítésén pilaszterekkel erősített, törtkőből rakott kerítés. Felbecsülhetetlen számú (több százas nagyságrendű) sírkő, síremlék és sírbolt, növényzettel erősen benőtt, gondozatlan területen. A korai sírkövek helyi vulkáni tufából készültek, majd a többség vörös márványból. A 19. sz. második feléből sok gránit obeliszk. A terület déli részén monumentális mártíremlékmű.Térkép:


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.