Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Nógrád megye / Balassagyarmat (2660) / Izraelita temető - Balassagyarmat

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Izraelita temető - Balassagyarmat


Balassagyarmati műemlék ortodox zsidó temető

Cím:
2660 Balassagyarmat, Temető u. 6. (1051 hrsz.)

Nyitva tartás:
bejelentkezés alapján egész nap, lehetőség szerint kérve az előző napi előzetes telefon bejelentkezést.

Balassagyarmati Zsidó Hitközség:
2660 Balassagyarmat, Klapka u. 50.


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:

A műemlék temetőben az 1700-as évektől találhatóak sírkövek, köztük több száz kohén és lévi sírhely, melyeket a világ mind az öt földrészéről látogatnak hozzátartozók.

A magyarországi zsidó temetők közül elsőként nyilvánították védett műemlékké. 3,2 hektáron mintegy háromezer sírkő található itt a XVIII. század elejétől.

A műemléki védelem alatt álló temetőben a XVIII. század elejétől, a XX. századig találhatók síremlékek, sírkövek.

A város K-i részén, a vasútvonal közelében elhelyezkedő, szabálytalan négyszög alakú telek. Kerítése részben téglakoronás fal, részben beton. A temető ÉNy-i sarkában csatlakozó beépítésben az utcavonalra épített, téglalap alaprajzú, földszintes, téglaburkolatos, nyeregtetős ravatalozó áll, falán holokauszt emléktábla. A temetőben holokauszt emlékmű és kb. 3000 sírkő, melyek főbb típusai: íves záródású kőtábla, obeliszk, kettétört oszlop. (1944-ig zsinagóga is állt itt.)

A kiírás szerint a kulcsot Bauer Józsefné Hitközségi titkártól lehet elkérni: 30/418 1886 vagy Majdán Béla várostörténész (30/583 2186 ) is segítítséget adhat bejutni a temetőbe.

A balassagyarmati zsidó közösség az egyik legrégibb magyarországi diaszpórák egyike. Múltja a török előtti időkre nyúlik vissza. A közösség egykori temetőjét ma homály fedi. 1663-ban a muzulmán haderő a várost porig rombolta, melynek nyomán az 1680-as évek végéig a város nyomát is alig-alig találták meg a korabeli utazók, adóösszeírók. Balassagyarmat újratelepítése az 1690-es években veszi kezdetét, melynek következtében az 1720-as években újra zsidó vallású lakosai is vannak a városnak. Ettől az időtől temetkezett a helyi zsidó közösség immáron új helyen, a jelenlegi temetőben, melyben a legkorábbi sírkövek a XVIII. század második feléből valóak. A sírkövek száma meghaladja a 3300-at. A temetőnek két bejárata van. Az egyik a ravatalozó épületénél, a másik az ún. „kohenok- bejárója. A ravatalozó épületében elkülönített rítuális halottmosó-öltöztető helyiség, valamint az előtérben egy évszázados halottszállító kocsi található. Egyrészről a temetői sírkövek formagazdagsága figyelemre méltó, másrészről az általánosan ismert (életfa, kohen kéz, lévi kancsó ) sírkő ábrázolásokon kívül néhány egyedi sírjel teszi nemzetközileg is kuriozitássá ezt a temetőt. Az egyik legérdekesebb sírkő motívum a „palóc tulipán” megjelenése az egyik XIX. századi sírkövön. Ebben az eredetileg ortodox temetőben a legismertebb és nemzetközileg leglátogatottabb vallási zarándokhely Deutsch Dávid Áron egykori helyi főrabbi síremléke, amelyet a világ minden tájáról fölkeresnek mélyen vallásos személyek. Deutsch Áron Dávid a zsidóság XIX. századi szellemi vezetőjének, a pozsonyi Szófer Mozes rabbinak (akit az ortodox világ Chatam Szojfer néven ismer) a legkedvesebb tanítványa volt. Deutsch Áron Dávid, az 1868-as magyarországi báró Eötvös Jözsef-féle „emancipációs törvény” utáni zsidó „Egyesülési kongresszus”-t követő szakadás (neológok, ortodoxok, status quó) idején a magyarországi ortodoxia egyik legjelentősebb személyisége volt. Az ő időszakában és az ő határozottsága következtében épül föl 1870 táján az egykor világhíres balassagyarmati ortodox zsinagóga, amely mintegy négyezer zsidó hívő befogadására volt alakalmas. Deutsch Áron Dávid mellett több kisebb jelentőségű rabbi ill. azok családtagjainak sírjai is megtalálhatóak ebben a temetőben. A sírkő szövegek többségében héber ill. magyar nyelvűek, de találhatóak jiddis és német nyelvű sírkőfeliratok is.

További érdekességek:
- Az elhurcoltak emlékére állított holocaust emlékmű
- Michel Gyarmathy (a párizsi világhírű Folies Bergere egykori művészeti igazgatójának) síremléke 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.