Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Heves megye / Eger (3300) / Grőber urnatemető - Eger

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Grőber urnatemető - Eger


Helyi védelem alatt álló temető Eger Megyei Jogú Város Közgyűlésének 45/1998. (IX. 30.) sz. rendelete alapján.

Elhelyezkedés:

A temető a város déli részén, a Hatvani Hóstya területén, a Hatvani temetővel szemben, a Király utcában, a Szépasszonyvölgybe vezető út mentén fekszik.

Cím:

3300 Eger, Szederkényi Nándor utca - Király utca sarka (7566 hrsz.)

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Tulajdonos:

Eger Megyei Jogú Város

Üzemeltető:

Városgondozás Eger Kft.

Ügyfélszolgálati iroda:

3300 Eger, Bródy Sándor u.4.sz.

Nyitva tartás :
Hétfő és csütörtök 12.30 - 16.30
Kedd, Szerda és Péntek 8.30 - 12 00

Nyitva tartás:
  • November 3-tól március 31-ig: 08.00 - 18.00 óráig
  • Április 1-től november 2-ig: 07.00 - 20.00 óráig
Történeti áttekintés:

a temető területe 1866. augusztus 31 előtt még magántulajdonban volt, a Ruttner majd a Szabó család kezelésében. A Szabó családtól a város 1866-ban a százaléki és aláírási költségekkel együtt 701 frt 28 kr-ért vásárolta meg, hogy a területen régi szükségleteket kielégítve temetőkertet hozzon létre. Id. Grőber Ferenc 400 frt-ot adományozott a városnak a kert megvételére, melynek fejében a város a legnagyobb területű sírhelyet ingyen biztosította a Grőber család számára.

A terület a Földhivatal nyilvántartásában 1868. február 6-án már temetőként van bejegyezve.

A Grőber temető több évtizeden keresztül számos jómódú, valamint helyileg és országosan ismert személyiség temetkezésére szolgált.

A temető történetében egy sajnálatos fordulópont következett be 1970-ben, amikor Eger Város Tanácsa VB. 41/1970. sz. határozatában az Eger Városi /Grőber/ temető lezárására és a hagyományos temetkezési forma megszüntetésére intézkedett és a temető hagyományos részének kiürítését - a 25 éves kegyeleti idő elteltével - 1994. szeptember 22-től elrendelte. A határozat alapján a temetőben kizárólag urnás temetkezés történhetett, a sírhelyek és sírboltok újraváltását nem engedélyezték. A határozatot követően rengeteg sírhelyből vitték el a hamvakat, szállították el a síremlékeket és kovácsoltvas kerítéseket. Többek között említést érdemel az a sajnálatos tény, hogy legelőször éppen a Grőber család hamvai lettek exhumálva és elszállítva, pedig a család nagy szerepet játszott a temető létrehozásában.

A Városszépítő Egyesület és a temetőben eltemetettek hozzátartozóinak kérésére az Eger Város Tanácsa VB. 41/1970. sz. határozatának az 1994. szeptember 22-től történő kiürítésre vonatkozó rendelkezése 1989-ben a 132/1989. /X. 5. / sz. VB. határozat alapján módosításra került. A módosító határozat elrendelte a város történeti szempontból jelentos személyiségei,
valamint képzőmuvészeti értékű síremlékek megtartása mellett további urnafalak létesítését.

A temetőt továbbra is csak urnás temetkezésre lehet használni.

A temető hagyományos részének kiürítésére vonatkozó korábbi döntés megváltoztatását követően Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Főmérnöki Irodája közzétette a sírhelyek újravásárlási igényének bejelentésére szóló felhívást. A hagyományos sírhelyek egy része azóta megváltásra került, egy részük viszont továbbra is gazdátlan.

A kolombáriumok és urnasírhelyek létrehozása az igényeknek megfeleloen folyamatosan történik.

A temető jelenlegi állapota:

Ma a temető csaknem szabályos téglalap alakú, külső utcák felöli mérete 70,5 x 57,5 m.
Összterülete: 4054 m2.

Az urnatemetőnek egy bejárata van, amelynek kialakítása megfelelő. A temető és a Király utca között kialakított aszfaltozott parkoló a látogatók parkolási gondját megoldja. A főtengely mentén kialakított kolombáriumfalak miatt fogadótér nem alakult ki. A szertartásra nagy létszámban érkezők csoportosulni csak a temetőn kívül, a parkoló területén tudnak. A bejárat tengelyében lévő széles (3 m) burkolt út veszi át a "felvonulási" tér szerepét.

Épületek:
Az urnatemetőben épület nincs. A szertartás, a tárolás a Hatvani temetőben oldható meg. Gazdasági épület, esőtető nem épült.

Úthálózat:
A főtengely és az újonnan felállított kolombáriumfalakhoz vezető utak aszfaltozottak. A szovjet emlékmű előtti-körüli tér „zöldbeton" burkolatot kapott. A temető többi részén, a kripták és a sírok között füves sáv van.

Padok:
A temetőben kevés pad található, a szovjet emlékmű mellet helyezkedik el 2 db pad, valamint néhány sír mellet előfordul egy-egy egyszerű kőpad.

Közművek:
A csapadék a burkolt utakról az enyhe lejtésű felületre ráfolyik és a talajba szivárog. Szennyvízelvezetés, közvilágítás a temetőben nincs. A bejárat melletti csapnál a túlfolyó víz a csapadékcsatorna-hálózatba folyik.

Hulladékgyűjtő:
A bejárat melletti konténer biztosítja az elhervadt virág, az elszáradt koszorú, a lehullott levél
gyűjtését. A rendszeres szállítás, ürítés miatt a konténer közelében kellemetlen szag nem keletkezik.

Sírmező, kolombárium:
A bejárattal szemben - két sír helyére - került a szovjet hősi emlékmű. Az emlékmű mögött pedig kerítésfalszerűen terméskőből építették a munkásmozgalmi díszfalat urnák elhelyezésére. A mintegy 24 m hosszú "dísz"-kolombárium falat a 70-es években építették az akkori kor divatjának megfelelően. A terméskő falban 40 urnafülkét alakítottak ki vízszintes és függőleges irányú táblák elhelyezésével. A "disz"-kolombáriumba eltemetettek között szerepelt Szocialista hazáért érdemrend tulajdonosa, városi díszpolgár, a Néphadsereg halottja. Innen sok urna áthelyezésre került, a díszfal funkció megszűnt. A sírhelyek a nyilvántartás alapján ma is eredeti számozásúak. Mérvadónak az 1961-ben készült listát tekintették, habár a 254 sírhelyet tartalmazó listán 84 üres hely volt (33%). A tanulmányterv (1990) sírhelyfelmérő vizsgálatában a kolombáriumokkal együtt 149 sírhely szerepel, amely azóta tovább bővült. A sírhelyek arab számozásúak, a kolombáriumok római számozásúak, illetve betű jelűek.

Kripták:
Az urnatemetőben ma 40 kripta van, állapotuk különböző. Sok közülük beomlott, kirabolták, helyenként háborús sérüléseket őriz, valamennyin nyomot hagyott a hosszú évek gondozatlansága. A temetőben több nevezetes személyiség van eltemetve, akik Eger város történetében, közéletében, kultúrájában jelentős szerepet játszottak. Összesen 35 kerítés maradt meg, amelyek a Grőber temető hangulatát, jellegét egyértelműen emelő motívumok. Az egyszerűbb, az igényesebb, az elegánsabb és a szebbnél-szebb kovácsoltvas kerítések a vagyon, a társadalmi rang megjelenési formái. A kerítések zöme
felújításra szorulna.

Növényállomány:
Változatos fajösszetételű és egészségi állapotú fák találhatók itt. A koncepcionálisan telepített fák száma alacsony. A piramis alakú - ma helyi védettségű - tölgyek, valamint a szovjet emlékmű környékén lévő lucfenyők lettek a temető meghatározó fái. A többit valószínű a hozzátartozók ültették ide, vagy magról nőtt. A 70-es évek elején végrehajtott bozótirtás után vált lehetővé a kolombáriumok felállítása. A rehabilitáció első lépését a cserjék eltávolítása, a temető kitakarítása jelentette. Jelenleg a temetőben nagy, közepes és kisméretű fák, lombhullatók és örökzöldek, cserjék egyaránt találhatók. A fás növények egy része pusztul. A fák többsége síremlékek, kerítés kripta közelében található. Egyes fák megerősödése síremlékek pusztulását okozta.

Vonatkozó önkormányzati rendeletek:
  • Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 42/2000. (IX. 15.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről
  • Eger Megyei Jogú Város Közgyűlésének 45/1998. (IX. 30.) sz. rendelete a Grőber urnatemető helyi jelentőségű temetőkert védetté nyilvánításáról
Képek:

Védett fa.

Képek forrása: muemlekem.hu
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.