Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Budapest / Budapest X. kerület (1101) / Gránátos utcai izraelita temető - Budapest

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Gránátos utcai izraelita temető - Budapest


Cím: 1108. Budapest, Csucsor utca

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


A Gránátos utcai izraelita temető Budapest egyetlen működő orthodox izraelita temetője.

Tulajdonos: MAZSIHISZ

Története:


A temető 1927-ben nyílt meg, területét a Kozma utcai izraelita temetőből hasították ki. Bejárata a 28-as villamos egykori gránátos utcai hurokvégállomása előtt állt. Amióta 1995-ben a végállomást felszámolták, a bejárat előtti területet sűrű növényzet nőtte be, melynek gondozását elhanyagolták, egyes részeit pedig egyenesen szemétlerakónak használták. Bejárata a Gránátos utca ezen szakaszáról nyíló egyetlen, rövid zsákutca, a Csucsor utca végén van.

A temetőt kerítés veszi körül, bejáratánál a sárgára festett három osztatú ravatalozó áll, melyben külön terem szolgál a férfi és a női halottak számára. A szomszédos Kozma utcai temető ravatalozójához képest ez az épület kifejezetten puritán. Előcsarnoka fehérre meszelt, ott egy héber nyelvű tábla látható. Innét lehet bejutni a ravatalozóhoz utólag hozzáépített női, illetve férfi szertartástermekbe, ahol a halottak mosdatását és szakrális felkészítését végzik az ortodox vallási előírásoknak megfelelően, melyeket a látogatóknak is be kell tartaniuk.

A temető legfőbb érdekessége, hogy a temetkezési hagyományok szerint a sírokat nem lehet lefedni, emiatt azok felhantoltak. Befedésük kizárólag neves személyek esetében lehetséges egy sátortetőhöz hasonlító megoldással. Itt nyugszik az Alma utcai szeretetotthon második világháborúban lemészárolt száz bentlakója is, valamint számos neves ortodox (fő)rabbi, illetve vallási vezető, tanár is, mint például Weisz Márton, Schück Jenő, Kohn Mór, Sächter Ármin és Weisz Mátyás.

Megközelítés:

A temetőnél volt 1995-ig a 28-as ,majd a 37-es villamos végállomása. Ennek megszűnte óta a Kozma utca és a Gránátos utca sarkán lévő buszmegállóból lehet tömegközlekedéssel megközelíteni, ahol csak a 68-as busz áll meg.


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.