Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Jász-Nagykun-Szolnok megye / Jászberény (5100) / Fehértói temető (Védett temetőkert), Október 23.-a utca-Borsóhalmi út - Jászberény

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Fehértói temető (Védett temetőkert), Október 23.-a utca-Borsóhalmi út - Jászberény


Fehértói temető

Cím: Jászberény, 5100, Október 23.-a utca 4 (Borsóhalmi út)

A (régi nevén) fehértói temető 1661-ben nyitotta meg kapuját, 1831-ben és 1875-ben nagyobbították a területét. A temetőben 1400 négyzetméter védett temető kertet alakítottak ki a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai. Itt található Bortsik Márton jászkapitány, Sipos Orbán múzeumalapító, Muhoray András nádori elnök, Gyuka József főtisztelendő, Kőszegi Menyhért főjegyző, itt nyugszanak az egykori görög kereskedők családtagai is. A temető kertjében szív alakú vörösmárvány sírjelek, egyszerű fakeresztek, öntöttvas keresztek is találhatóak.


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Temető történtet:

A Fehértói temető a város napjainkban működő temetői közül a legrégibb.

Létesítésének időpontjáról egymástól eltérő dátumok találhatók. A legismertebb Fodor Ferenc : A Jászság életrajza című könyve, amelyben a temetők megnyitását tévesen , a temetőkben lévő kőkereszteken látható dátumokkal azonosította. Miután a Fehértói temetőben 1661-ben állított kőkeresztet talált, a temető megnyitásának időpontját ekkora tette. Szerencsére megvannak a tanács korabeli jegyzőkönyvei , ezek ismereteiben tudjuk, hogy a tanács 1760. június 14-i ülésén , mint feladatot rögzítette:

„ A népnek sokasítására temetőnek a városon kívül létestése". Azt, hogy valamikor a temetőhely kijelölése megtörtént, bizonyítja az 1761. április 10-i tanácsülés jegyzőkönyvének 5. pontja.

E szerint „Determináltatott, hogy az oh Temetőben való kő kereszt a külső ujj Temetőben hordattassanak, és temettessenek."Az 1661-ben létesített kőkereszt 1761 óta áll új helyén a Fehértói temetőben.

Jászberény katolikus hívei halottakat ősidők óta a templomok körüli temetőkben helyezték örök nyugalomra. Ezidőtájt a Zagyván túli úgynevezett Túláti temető is lakott területen volt. (E temetőhelyre épült később az Erzsébet kórház.)

A temetők telítettsége szükségessé tette, közegészségügyileg pedig indokolt volt a temetőt a lakott területtől távolabbra helyezni. A Fehértói temető azonban létesítésekor a Feir-tó, illetve Szék-tó partján, nagyon távol volt a város szélétől. S ahogy a korabeli dokumentumok tanúsítják , a kezdeti időszakban emiatt az odatemetkezés nem volt problémamentes.

1766-ban tartott „canonica visitátió"(ellenőrző vizsgálat) összefoglaló jelentése tapasztalati részében olvashatjuk: „ A katholikusoknak itten három temetőjük van, melyek a templomtúl elvannak választva, kettő már meg van telve, a harmadik a nem régiben lett kijelölve! Fallal van körülvéve, eléggé tágas, de mivel nagyon távol van, különben esős időben igen kellemetlen a hozzáférhetőség nehézsége miatt."

A jelentés pontokba szedett feladatai között találjuk az új temető nyitására vonatkozó javaslatot:"Negyedszer :mivel a jelenlegi temető nagyon távol van és esős, meg sáros időben allig, hogy hozzáférhető, törekedjék a plébános, hogy egy (vagy ha szükség úgy vonja magával) két közelebbi és a halottak kiszállítására alkalmasabb temető vágassék ki."

A tanács újabb temető nyitása helyett az 1770. évi márc. 3-i ülésén Török János prépost plébános panasza alapján tárgyalta a temetők helyzetét. A hozott határozat egyértelművé tette mit kell tenni:" a népnek megparancsoltassa, hogy az innen való városnak mindenik a Szék tói temetőbe könnyen consesus lehessen, a Nagy Mihály Úr köze meg fog töltetni és ha a túlsó városbúl pedig a Kápolnán túl valóban felhozatattik, azon túl kérni a Plébános urat, hogy olyan test is a Szék tói temetőbe vitessen mivel az nagyobb a másiknál."

A temető nyitáskori területének adatait Gyurka József plébános 1879-ben közölt „A jászberényi temetők" című írásából tudjuk meg: „AZ 1778. évi jászberényi temető összeírásban az mondatik, hogy a kelet felé lévő temető hossza 100 öl, szélessége 63 öl. szerinte 1879-ben „ E temető jelenleg Jászberény legszebb temetője."

Temető történelem forrás: IUSTA

 

Jászberény - Fehértói temető (Október 23.-a utca - Borsóhalmi út) - 1 - A hét képe 2013.4. hét - 1200x800 pixel - 1492271 byte

Jászberény - Fehértói temető (Október 23.-a utca - Borsóhalmi út) - 2 - A hét képe 2013.5. hét - 1200x800 pixel - 1483817 byte

Jászberény - Fehértói temető (Október 23.-a utca - Borsóhalmi út) - 2 - A hét képe 2013.7. hét - 1200x800 pixel - 1620680 byte


5100 Jászberény, Október 23. utca 8.

 

 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2023 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.