Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Heves megye / Eger (3300) / Fájdalmas Anya (Hatvani) temető - Eger

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Fájdalmas Anya (Hatvani) temető - Eger


A Hatvani temető Eger hat felekezeti temetőjének egyike, római katolikus temetkezőhely. Kápolnájáról a Fájdalmas Anya temetőjének is nevezik.

A város központjától mintegy 2 km-re, a Király utcában van. Helyrajzi száma: 7388.

Két műemlék építménye a temetőkápolna és Kracker János Lukács síremléke.

A kápolna közelében, a két temetőkaput összekötő út mentén számos 18-19. századi, helyi védelemre érdemes sírkő áll.

A temetőt az 1700-as évek közepén létesítették.

Cím: 3300 Eger, Király utca 7388 hrsz.

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Képek:

Fájdalmas Anya kápolnája:

A Hatvani temető kápolnáját a Fájdalmas Anyának szentelték; róla magát a temetőt is gyakran a Fájdalmas Anya temetőjeként említik. A temető déli bejáratánál, szabadon áll. Műemlékvédelmi törzsszáma: 1962, KÖH azonosító száma 5522. Horváth Mihály tanácsos építtette 1776-ban; 1909-ben renoválták. Az északkeletnek tájolt, homlokzati tornyos, egyhajós barokk kápolna szentélye egyenesen záródik. Teteje a szentély felől kontyolt nyeregtető. Belső terei boltozottak, a hajó bejárati oldalán karzatot alakítottak ki. A szentélyhez mindkét oldalon egy-egy melléktér csatlakozik.

Johann Lucas Kracker síremléke:

Kracker János Lukács síremléke Egerben, a Hatvani temető IV/13/30 parcellájában áll (nem messze a kápolnától, attól északra.

Bezegh György apátkanonok állíttatta a festő tiszteletére.

Hasáb alakú talapzatába márványtáblát építettek. Fölötte keretelt medalionban virágfüzérrel átkötött paletta ecsetekkel utal a festőművészre. A szobor térdre ereszkedő nőalakja jobbjával stilizált sziklára állított keresztet ölel át, bal kezével pedig egy horgonyra támaszkodik.


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.