Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Budapest / Budapest XXII. kerület (1221) / Budatétényi (korábban kistétényi) temető - Budapest

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Budatétényi (korábban kistétényi) temető - Budapest


Lezárt, felszámolt temető.

Csak néhány sírkő maradt meg belőle.

Címe: 1223 Budapest, Terv utca

Története:

1873-ban vált önálló településé Tétény szőlőhegye Kistétény néven. 1915-ben vette fel a község a Budatétény nevet, és viselte 1950-ig. A község megalakulásával létrehozta saját közigazgatási határain belül a működéséhez szükséges szervezeteket, így alakították ki 1875-ben a mai Bíbic és Terv utca sarkán a temetőt. Ide temetkeztek elődeink 1875-től 1937-ig. Az Ótemetőben vegyesen helyezkedtek el sírok és kripták. A Terv utcán haladva tovább a Wolf kriptánál volt egy lépcsősor.

A Wolf kripta falánál kezdődött az Újtemető nevű rész. Ma lakótelepi házak állnak rajta. Egészen a lakótelepbe ékelődött egyetlen kertes családi házig tartott az új temető. Középen volt a bejárat, szemben a bejárattal a kőkereszt. A részt a kriptasor zárta le. Ebben a temetőrészben már állt ravatalozó is. 1943-ban nyílt meg a temető legújabb része, mely egészen a Gyula vezér utcáig tartott. A Gyula vezér utcai részen ekkor már elkülönítettek egy gyermektemetőt.

A temetőnek ezt a részét 1950-ig használták a budatétényiek. 1950-ben létrehozták Budapest XXII. kerületét Budafok, Budatétény, Baross Gábor-telep és Nagytétény települések összevonásával. Valószínűsíthető, hogy 1950-től nem lehetett a budatétényi temetőbe temetkezni. A legújabb temető résznek külön ravatalozója is épült, és szintén rendelkezett kőkereszttel.

A temetőt 1988. január 11-én kezdték felszámolni.

Az egykori budatétényi temető mementójaként megmaradt Wolf-kripta gondozását a Klauzál Gábor Társaság vállalta el.


Forrás: www.klauzal.hu


Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.