Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Veszprém megye / Pápa (8500) / Alsóvárosi temető - Alsóváros

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Alsóvárosi temető - Alsóváros


Cím: 8500 Pápa, Szabó Ervin utca (2102 hrsz.)

Területe:
7 ha 6722 m2

Kialakítható egyes sírhely: kb. 15.000 db
Díszsírhely 15 sz. parcella: kb. 100 db

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Az alsóvárosi temető Pápa legnagyobb temetője. Megnyitásától kezdve keresztény köztemető volt, katolikusok, reformátusok és evangélikusok egyaránt temetkeztek ide. Itt nyugszik a város számos kiemelkedő személyisége: tanárok, lelkészek, püspökök, iparosok.

Története:

A 19. század elején a mai Anna tér helyén levő régi temető már nem volt képes befogadni a növekvő lélekszámú város halottait. Mivel bővítésére nem volt lehetőség - a környező telkek már be voltak építve -, Esterházy földesúr átadott a városnak egy szántóföldet temetkezési célra. Az új temető 1837-ben nyílt meg. A három keresztény felekezet megállapodott, hogy halottaikat vallási megkülönböztetés nélkül sorban egymás mellé temetik, „mert ha élve ellakhattunk egy városban, mint hazafiak egymás barátságában, sőt sokan Házassági összeköttetésben is a Római Katholikus Protestánssal házasodván össze: Miért ne lehetne azon egy Város temetőjében halva egymás mellett azokkal, kiket életünkben, mint keresztyének szeretünk, és más életben is velek együtt élni, Keresztyéni Szent Vallásunk tanítása szerint reménylünk és óhajtunk, eltemettetve nyugodnunk." Ugyanekkor rendelkeztek egy gondnok alkalmazásáról, aki a régi és az új temető között épült házából mindkét temetőt felügyelhette.

A temető a város akkori határában, a majorokon túl feküdt, a mai Batthyány út végén (akkor Akasztó utca volt a neve, itt volt ugyanis a vesztőhely). A földesúr által átadott telek hosszúkás, észak-dél irányú téglalap alakú volt, ennek északi részét azonban a város terjeszkedése során fokozatosan felszámolták és a századfordulóra beépítették, ezért a 20. század elején a déli részén, az új zsidó temető szomszédságában egy kelet-nyugat tájolású téglalapot csatoltak hozzá. Ezt követte a harmincas évek végén egy újabb bővítés egy nagyjából négyzet alakú telekkel a régi és az új rész találkozásánál; így alakult ki a temető mai területe. Ravatalozóját 1944-ben építették.

A temető déli részén, a zsidótemető fala mellett vannak az első világháború során pápai hadikórházakban elhunyt - különböző nemzetiségű - katonák sírjai; legújabb, északi felében található a második világháborús német és szovjet sírkert és katonai emlékmű. A bejárat mellett van a devecseri vértanúk sírja: a huszonhárom pápai tanácsköztársasági vezetőt 1919. szeptember 26-án a devecseri Meggyes-erdőben végezték ki. (A hamvakat 1946-ban hantolták ki a tömegsírból. Előbb a pápai Várkert szélén, majd 1951-ben a Várkastély előtti emlékmű talapzatában helyezték el őket. Az 1980-as években áttelepítették a maradványokat és az emlékművet az Alsóvárosi temetőbe, a szobrot azonban később eltávolították, ma egy márványtábla áll a sírok felett.) Ugyancsak itt, a temető sarkában levő tömegsírban helyezték örök nyugalomra a felszámolt Felsővárosi temető halottait.

Napóleonnak 1809-es hadjárat során a pápai hadikórházakban elhunyt katonáinak maradványait az Anna-téri temető felszámolásakor, a század közepén átköltöztették az Alsóvárosi temetőbe a sírjuk fölé emelt kettős vaskereszttel együtt. A francia katonák a temető mára beépített részén nyugszanak, sírjuk pontos helye feledésbe merült. Az emléküket őrző kereszt viszont 1984 óta újra eredeti helyén, az Anna-téren áll.

Vonatkozó önkormányzati rendelet:
PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 18/2000.(IX.13.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésekről

Tulajdonos:
Pápa Város Önkormányzata

Üzemeltetés:

A temető üzemeltetését az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló szolgáltató végzi.

Járművel történő behajtás:

A temetőbe járművel behajtani tilos (kivéve: kerékpár).
Indokolt esetben az üzemeltető engedélyezheti a járművek behajtását.
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.