Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Szolgáltatások / Magyar temetők: temető nyitvatartás, temetkezés Magyarországon városonként / Veszprém megye / Balatonudvari (8242) / Balatonudvari védett temető - Balatonudvari

Az Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.huAz Ön hirdetésének a helye!
ceg kukac Acenter.hu

Az összes tartalmat:A hét képe, 2013. 13. hét: Lakitelek - temető


Amennyiben bármilyen információja van temetőinkről, vagy szívesen látná honlapunkon az Ön által készített fotókat, kérjük juttassa el hozzánk, és moderálás, lektorálás, feldolgozás után kitesszük az oldalra.

Különösen értékes minden olyan információ, amely a régi, lezárt (vagy akár már felszámolt) temetőinkkel kapcsolatos (régi emlék, történet, újságcikk, fotó, videó, hangfelvétel stb.). Kérjük, ossza meg Ön is a birtokában lévő értékes információkat, amelyeket lehet, hogy már csak Ön tud az országban! Segítsen nekünk, hogy megőrizhessünk a temetőinkről minél több, minél gazdagabb információt az utókor, nemzetünk számára!

Széchenyi István szavai tökéletesen összefoglalják portálcsoportunk mottóját:

"Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőit."

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország temetőiről minél több információt tudjunk közkinccsé tenni, ill. hogy régi temetőinkről minél több adatot meg tudjunk őrizni az utókor számára. Segítsen nekünk Ön is ebben, amennyiben lehetősége van rá. Köszönjük előre is az erőfeszítéseit!
Itt tudja megtekinteni az együttműködő partnereink és azon személyek listáját, akik hozzánk hasonlóan időt és energiát áldoztak arra, hogy az oldalon lévő információkat pontosítani tudjuk.


Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:Köszönjük!Balatonudvari védett temető - Balatonudvari


2013. 26. hét: Balatonudvari, temető - 1800x1200 pixel - 2800208 byte
Balatonudvari temető 2013 tavaszán
Hét képe @ Acenter

Balatonudvari védetté nyilvánított temetőjében találhatóak a szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkövek. A sírköveken 1808-1840 közötti évszámok olvashatók, bár az idő több helyen olvashatatlanná tette a feliratokat. Némelyiken jól látszik, hogy a kőfaragásban és helyesírásban is járatlan helyi kőfaragók munkája lehet. A több mint hatvan sírkő, mint népi műemlék különlegességnek számít, mert hazánkban hozzájuk hasonlót csak egy-két helyen látni (például néhányat Balatonfüred temetőjében). A leggyakoribb családnevek a Kozma és a Kerkápoly.Sokan próbálták már megfejteni, miért faragtak ilyen szív alakú sírköveket ebbe a temetőbe. A pontos válasz nem ismert, de a a róluk szóló legenda a helytörténeti galériában megtalálható.

Cím:
8242 Balatonudvari, 71-es főút

Elhelyezkedése: Közvetlenül a 71-es főút szárazföld felőli oldalán található a falu belterületén, a focipálya mellett.

Az előtérben található a műemléktemető (szívalakú sírkövekkel), mögötte a református, a 71-es út mellett a római katolikus (vörös kőből készült kereszttel), a két temető sarkában pedig az izraelita temető egy sírkővel (örökzöld fákkal és kerítéssel).

Térkép:

Térkép, útvonaltervezés, menetrend:


Története:

A műemléktemetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és a római katolikus hívek számára. A szívalakú sírköveket a monda szerint egy "udvari" kőműveslegény készítette az akali határában fejtett kövekből. Közös volt a temető még 1846-ban is. 1887-ben elkülönítették a református, a római katolikus és az izraelita temetőt (kerítés nélkül).


Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében

Faragott sírkövek Balatonudvari temetőjében

Kép forrás: Kárpát medencei utikönyv
 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2014 WWW.MAXELINE.HU Kft. | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja!