Acenter.hu
          
Vissza az Acenter.hu nyitó oldalra
Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, kérjük kattintson
a Facebook Tetszik vagy Like gombra! Köszönjük!
   // www.acenter.hu / Temetkezés / Temetkéssel és temetéssel kapcsolatos hírek / 2012.12.12.: 4,2%-al drágul a temetkezés








 

2012.12.12.: 4,2%-al drágul a temetkezés


Az elmúlt évben 8 százalékkal csökkent a sírhelyek megváltásából, 25 százalékkal a sírhelyek újraváltásából származó bevétele a Budapesti Temetkezési Intézetnek, ezért a fővárosi közgyűlés jóváhagyta a kegyeleti díjak 4,2 százalékos emelését. Egy képviselő szerint egyre többen inkább hazaviszik az urnákat, félő, hogy elterjed a kertben temetkezés. A Budapesti Temetkezési Intézet szerint a fővárosi temetőhelyek megváltási bevétele közel 17 millió forinttal (8,2%), az újraváltásokból származó bevételek közel negyedével, 66,4 m Ft-tal maradnak el idén az előző évitől.

A temetkezési formák közül leginkább a hagyományos koporsós elhelyezések száma csökken, a temetőhelyet nem igénylő szórásos temetésnél nincs csökkenés. A kisebb igény miatt a cégnek vesztesége keletkezett, amit nettó 4,2 százalékos díjemeléssel kompenzálnak a közgyűlés döntése alapján. Változás, hogy a megváltási és újraváltási díjat a jövőben részletekben is meg lehet fizetni. A közgyűlési vitában főleg az ellenzék részéről hangzottak el olyan jóslatok, hogy a drágulás további bevételkiesést generál azzal, hogy még kevesebben fizetnek majd a temetőhelyért. Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője szerint temetés helyett egyre többen viszik haza az urnákat: ha nem akarják, hogy mindenki a saját kertjében temessen, nem kellene díjat emelni.   Olvasónk a napokban arról számolt be egy levélben, hogy édesapjának sírhelye után a napokban kapta meg az újraváltási számlát, ami a következő tíz évre 170 ezer forintot jelent egy sima urnás sírhelyre. Betelefonált a Budapesti Temetkezési Intézethez, ahol az egyik főosztályvezető elmondta neki, hogy nincs egyedül: naponta keresik fel őket az emberek sírva, hogy ezt nem tudják kifizetni, ne haragudjanak, de azt a kicsi pénzt, ami még van, az élőkre szánják. „ Furcsa, hogy közben a focira, Századvégre, nyolcas metróra százmilliók, milliárdok vannak, nem tudom, akarunk-e egy olyan országban élni, ahol már a végső tiszteletet se tudjuk megadni.” – tette hozzá.   2013-ban a BTI 13403 temetést becsül Budapesten, ebből 16,9 % (2278) koporsós, 62,8 % (8420) hamvasztásos és 20,2 (2705) szórásos lesz.

forrás: index  





Az oldal átalakítás, frissítés alatt van, a hiányos információkért elnézést kérünk!

Látogasson vissza később is, mert az adatok folyamatos frissítés, javítás és pontosítás alatt állnak.

Amennyiben ki tudja egészíteni az itt látható információkat, kérjük, tegye meg:



Köszönjük!








 
 
 

Ugrás az oldal tetejéreugrás az oldal tetejére  |   www.acenter.hu címlap  |   honlap térkép, sitemap  |   kapcsolatfelvétel az Acenter.hu-val
Magyarország temető térképe   |   temetők képei

Copyright © 2009-2024 WWW.MAXELINE.HU | A www.Acenter.hu az MXCMS8 keresőoptimalizált rendszert használja.